De ce facturile de electricitate pot crește cu încă două miliarde de lei, cel puțin, chiar din ianuarie. Ce propun firmele

Facturile la energie electrică au crescut și vor mai crește pentru că energia electrică ce este cumpărată de furnizori de la producători pentru a fi livrată consumatorilor s-a scumpit teribil în ultima jumătate de an. Guvernul și Parlamentul au găsit unele soluții pentru această iarnă, prin compensări și plafonări, care fac obiectul unor acte normative și a unor proiecte de acte normative. Pentru ce nu au găsit încă soluții, și înseamnă, însumat, miliarde de lei care ar putea ajunge în facturile clienților chiar după 1 ianuarie, este consumul propriu tehnologic al rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice, așa numitul CPT. Firmele de distribuție propun o compensare din partea statului, temporară, a prețului energiei cumpărate pentru acoperirea CPT.
Mihai Nicuţ - lun, 25 oct. 2021, 22:14
De ce facturile de electricitate pot crește cu încă două miliarde de lei, cel puțin, chiar din ianuarie. Ce propun firmele

Pentru cei mai puțin familiarizați, CPT este o realitate a oricărei rețele electrice din orice țară. El reprezintă consumul specific al rețelelor de înaltă, medie și joasă tensiune și variază în funcție de multe realități specifice fiecărei rețele sau zone geografice. CPT înseamnă energie electrică de fapt, cumpărată din piață pentru ca rețelele să funcționeze ,de către Transelectrica și de cele patru firme de distribuție de energie din piață – E-Distribuție (Enel), Distribuție Energie România (Electrica), Delgaz Grid (E.On) și Distribuție Oltenia (CEZ). El este recunoscut, în niște limite, de către Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) în tarifele de distribuție care, în final, sunt plătite de toți consumatorii din țară, prin facturi.

Tarifele de transport și distribuție se ajustează o dată la un an de către ANRE pe baza costurilor justificate și recunoscute de către Autoritate. Or, cum energia electrică, inclusiv pentru cumpărarea pentru CPT s-a scumpit foarte mult în ultima jumătate de an, cel puțin, iar energia pentru funcționarea rețelelor s-a cumpărat și se va cumpăra și în viitor, automat firmele de distribuție au avut și vor avea costuri mult mai mari. Iar cum activitatea de distribuție este reglementată de stat, și cu un profit de circa 6%, aceste costuri ar trebui introduse în noile tarife de distribuție, aplicabile de la 1 ianuarie 2022.

2,4 miliarde de lei în plus

CPT scade an de an în România, urmare a investițiilor în rețele, dar chiar și așa, în condițiile creșterii prețului energiei, înseamnă mai mulți bani plătiți pentru funcționarea rețelei. Potrivit unor surse din piață, dacă se ia în calcul un preț mediu de achiziție a energiei estimat la 700 de lei/MWh pentru 2022 ( a fost și 1.000 de lei), firmele de distribuție vor avea un cost suplimentar cu achiziția CPT de peste 2,4 miliarde lei.

După cum am spus mai sus, aceste costuri ar trebui recunoscute în tariful de distribuție. Dacă s-ar recunoaște integral, asta ar duce la o creștere a tarifelor de distribuție cu circa 55%, conform surselor noastre. Doar pentru exemplificare, tariful acesta plătit de un consumator casnic în București (cel mai mic din țară) este de circa 157 de leiMWh, în factură. Adică acesta va avea parte de o creștere potențială a facturii (suplimentară, atenție!) de 86 de lei/MWh de la 1 ianuarie, adică 8,6 bani/kWh. Mai mult decât contribuția de cogenerare și certificatele verzi, adunate, spre exemplu. Și asta, atenție, doar din CPT, fără alte costuri care trebuie recunoscute, cum ar fi noile racordări, de exemplu, pe care distribuitorii au fost obligați de lege să le facă gratuit și care trebuie recunoscute de stat în noile tarife.

Va crește sigur, dar cu cât va crește

După cum am mai spus, Guvernul a stabilit mecanisme de compensare și plafonare a prețurilor pentru ca clienții să fie cât de cât protejați iarna aceasta, iar Parlamentul a mai “dat” și el ceva, dar doar în Senat și acum lucrurile se vor dezbate în Camera Deputaților Un text cu efectul și mecanismele decise/propuse, găsiți AICI:

Consumatorii casnici vor plăti pentru energia electrică 71 de bani/kWh, exact cât plateau anul trecut – Virgil Popescu

Însă mecanismul se referă doar la componenta de energie activă din factură, nu și la componenta de tarife de rețea. Adică  nu și la tarifele de distribuție, care ar trebui să crească potrivit mecanismelor de mai sus.

Partea bună pentru consumatori este că mecanismul de reglementare al ANRE nu permite o creștere a tarifului de distribuție atât de mare (peste 50%) de la un an la altul. Creșterea maximă este de 7%, dar, dacă acest tarif ar crește doar cu atât, firmele de distribuție ar intra într-un deficit de cash flow de circa 250 de milioane de lei pentru fiecare zonă de distribuție (în România sunt opt) doar în 2022, potrivit surselor noastre.

Deci pare puțin probabil ca ANRE să crească noile tarife de distribuție la 1 ianuarie doar cu atât, pentru că pierderile din distribuția energiei electrice, care este totuși un serviciu vital pentru consumatori și reglementat de stat cu rată plafonată a profitului, nu pot fi susținute mult timp de companii. Ar însemna un cost suplimentar de 33% față de veniturile recunoscute de ANRE prin metodologie, iar banii ar urma să fie recuperați în ani de acum încolo.

Soluția avansată – compensarea prețului energiei pentru CPT

În aceste condiții, o propunere din partea companiilor care a fost deja trimisă Guvernului și Parlamentului se referă la un mecanism de compensare a prețului energiei electrice achiziționate de către distribuitori pentru acoperirea CPT, similar cu cel aplicat la energia activă pentru clienții casnici.

Mai precis, potrivit documentului consultat de noi, firmele de distribuție solicită o compensare parțială din partea statului a acestor cheltuieli. Astfel, ele ar dori să primească din partea statului 0,5 lei/kWh, pentru energia electrică achiziționată în scopul acoperirii CPT în perioada 1 octombrie 2021-1 martie 2022, pe baza documentelor justificative ale firmelor. Compensările ar urma să de acorde lunar. Motivația este, pe de o parte, o scumpire mai mică la clienți și, pe de alră parte, posibilitatea încadrării în plafonul din metodologia ANRE.

Nu știm încă ce va decide Parlamentul. Astăzi încep însă în Camera Deputaților discuțiile în comisii pe marginea proiectului de lege care a trecut deja de Senat referitor la mecanismul de sprijin la plata facturilor pentru clienți în această iarnă. Amintim că mecanismul ar urma să se aplice de la 1 noiembrie, deci lucrurile ar trebui tranșate rapid.

ATENȚIE! Calculele de mai sus NU conțin impactul CPT pentru rețeaua de înaltă tensiune din toată țara, operată de Transelectrica, care se vor regăsi în noul tarif de transport, și el plătit în facturi, și care va fi stabilit de ANRE tot începând cu 1 ianuarie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
Argentina – Ciocniri violente între poliţie şi protestatarii faţă de tăierea cheltuielilor sociale
În Argentina au avut loc luni ciocniri violente între poliţie şi demonstranţii care protestau împotriva tăierii cheltuielilor sociale de către noul guvern ultraliberal, relatează dpa....
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ori mai mare
Calea ferată Brașov – Sighișoara vs Sighișoara – Simeria: Viteza pe tronsonul modernizat, de peste două ...
Viteza trenurilor pe tronsonul Brașov - Sighișoara abia dacă atinge pe unele porțiuni circa 60 km/oră, în vreme ce ...
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, ...
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...