De ce nu cumpără românii din străinătate

Surprinzător, doar un român din cinci face shopping atunci când călătoreşte în spaţiul comunitar. De pe internet fac achiziţii  chiar mai puţini, România fiind printre statele membre cu cel mai mic procentaj din acest punct de vedere.  
Alina Stanciu - Dum, 03 iun. 2012, 04:47
De ce nu cumpără românii din străinătate

Piaţa comună oferă consumatorilor o varietate mai mare de produse de calitate bună şi la preţuri mai mici decât în ţările de origine. Cu toate acestea, oamenii preferă să cumpere din ţările de baştină, chiar şi atunci când au oportunitatea de a călători peste graniţe, în spaţiul comunitar. Potrivit studiului Consumer Scoreboard, realizat de Comisia Europeană cu scopul de a monitoriza piaţa comună din perspectiva consumatorilor, în ultimele 12 luni doar 21% dintre români au făcut cumpărături dintr-un stat european, atunci când au avut posibilitatea să călătorească. Este unul dintre cele mai mici procente din comunitatea europeană, fiind totodată sub media blocului comunitar, care ajunge la 25%. În schimb, în ţări precum Luxemburg, Finlanda sau Irlanda procentele ajung la 60%,50% şi respectiv 46%.

De ce nu cumpără

Mare parte dintre consumatori se tem să facă cumpărături peste graniţă. Conform datelor studiului, la nivelul UE, 4 din 10 respondenţi au declarat că nu sunt interesaţi să facă achiziţii din afara ţării din cauza incertitudinilor cu privire la drepturile consumatorilor. Acesta nu este însă singurul motiv. Analiştii Comisiei Europene care au realizat studiul susţin că numărul celor care fac cumpărături în afara ţării de origine este influenţat şi de factori geografici şi instituţionali, ca de exemplu mărimea şi poziţia ţării de origine, apartenenţa respectivei ţări la spaţiul Schengen, veniturile celor în cauză sau deschiderea acestora către nou.

O uşoară îmbunătăţire

Cu toată reticenţa consumatorilor, trendul este unul pozitiv, conform studiului. În ultimii cinci ani, la nivelul UE, ponderea celor care au efectuat cel puţin o tranzacţie peste graniţă, atât din magazinele fizice cât şi online, a crescut cu cinci puncte procentuale comparativ cu 2006, ajungând în 2011 la 31%. De asemenea, în 2011 ponderea celor care au declarat că nu sunt interesaţi să facă în următorul an cumpărături a fost mai mică faţă de anul anterior (43% versus 47%). 

Cumpărăturile de pe internet, o piaţă încă mică

Nesiguranţa este motivul principal pentru care românii nu obişnuiesc să facă cumpărături prin internet, nici de la ei din ţară, nici din alte state europene. Conform datelor din 2011, doar 6% dintre români au făcut în ultimele 12 luni cumpărături online, dintre care doar 1% au cumpărat de pe site-uri externe. Procentul mic are strânsă legătură şi cu gradul de penetrare a internetului în România (15%), dar şi cu abilităţile românilor ca utilizatori de internet. 

Media în UE la nivelul lui 2011 era de 43%, cu 3 puncte procentuale mai mult comparativ cu 2010. Majoritatea europenilor (39%) cumpără însă online din propria ţară, ponderea celor care au cumpărat online şi de peste graniţe a fost de numai 10%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz,......
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...