De ce nu îşi fac românii asigurări: sunt prea săraci, iar imaginea companiilor este foarte proastă

Românii cheltuiesc cel mai puţin din Europa pe asigurări. De vină ar fi sărăcia, dar şi proasta imagine a sistemului asigurărilor din cauza problemelor financiare de la unele companii.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 21:03
De ce nu îşi fac românii asigurări: sunt prea săraci, iar imaginea companiilor este foarte proastă

Un român cheltuie în medie 92 de euro pe an pentru poliţe de asigurări, de departe cel mai scăzut nivel din Europa. Aproape de noi sunt doar bulgarii (121 euro) şi letonii (156 de euro). Bugetul alocat de români asigurărilor a stagnat în ultimii trei ani, după ce a scăzut sub 100 de euro pe an în 2010, relevă datele din raportul anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Spre comparaţie, polonezii cheltuie în medie pe asigurări 357 euro pe an, cehii 500 de euro, slovenii 940 de euro, spaniolii 1.185 de euro, italienii aproape 2.000 de euro, nemţii 2.280 de euro, iar francezii peste 2.800 de euro. Piaţa română a asigurărilor are un grad de penetrare în PIB de doar 1,27%, faţă de 3,5% în Polonia sau 8,9% în Franţa.

Interesul scăzut al românilor pentru asigurări, altele decât cele generale – RCA şi asigurarea obligatorie pentru locuinţă – este motivat în principal de sărăcie, cu venituri mici şi o pondere ridicată a utilităţilor şi a consumului de strictă necesitate în bugetul gospodăriei. Un rol important îl joacă însă şi imaginea proastă a sistemului de asigurări, după problemele apărute în ultima perioadă la unele companii.

„Factorii care descurajează alocarea unor resurse din bugetul gospodăriilor pentru asigurarea împotriva riscurilor, în afara celor obligatorii prin lege, sunt nivelul redus al veniturilor comparativ cu media europeană (câştigul salarial brut reprezintă aproximativ 20% din media UE28), ponderea ridicată a utilităților şi consumului de strictă necesitate în coşul de consum, dar şi deteriorarea percepției populației asupra sistemului de asigurări ca urmare a dificultăților financiare cu care se confruntă anumite societăți”, ne spune ASF în raportul anual pe 2014.

Amintim aici situaţia Astra Asigurări, aflată în administrare specială din februarie 2014, dar şi problemele de la Euroins şi Carpatica Asig. Problemele au apărut în principal la asigurătorii dependenţi de RCA.

Companiile de asigurări au plătit, în 2014, indemnizaţii brute în valoare totală de 4,47 miliarde de lei, în scădere cu 1,53% faţă de 2013. Pe asigurări generale, indemnizaţiile au scăzut u 4,29%, la 4 miliarde de lei, în timp ce pe asigurări de viaţă au urcat cu 32,6%, la 439,5 milioane lei. De remarcat că valoarea indemnizaţiilor burte pe total piaţă a scăzut cu aproape un miliard de lei faţă de nivelul din 2009, de 5,43 miliarde lei.

Aproape jumătate din indemnizaţiile plătite anul trecut de asigurătorii din România sunt aferente asigurărilor RCA. Cele mai mari indemnizaţii le-a plătit Omniasig – 667,7 milioane lei – urmată de Astra, cu 497,3 milioane lei, şi Uniqa, 478,8 milioane lei.

Cinci companii au plătit indemnizații pentru asigurări de răspundere civilă auto, de 1,35 miliarde lei, aproape 70% din indemnizaţiile totale pe RCA:

  • ASTRA SA, 340,7 milioane lei
  • Carpatica Asig, 315,1 milioane lei
  • Euroins, 292,9 milioane lei
  • Omniasig VIG, 223,7 milioane lei
  • Uniqa Asigurări, 185,4 milioane lei
Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, pun 90 de milioane de euro într-un parteneriat pentru construcția de depozite
Sacha Dragic, fondatorul Superbet, și Ionuț Dumitrescu, fondatorul Element Industrial, pun 90 de milioane de euro într-un ...
Sacha Dragic, care deține Superbet și Ionuț Dumitrescu, care a pus bazele Element Industrial, se asociază într-un parteneriat ...
Dacă în 2024 vor fi multe deşeuri PET şi de sticlă pe câmpuri, vom avea o problemă – oficial Ministerul Mediulu
Dacă în 2024 vor fi multe deşeuri PET şi de sticlă pe câmpuri, vom avea o problemă – oficial Ministerul Mediulu
România va avea o problemă foarte mare din punct de vedere financiar, dar şi de mediu, dacă, în anul 2024, se va recicla ...
NATO va aproba un master plan vizând descurajarea ameninţării ruse – surse diplomatice
NATO va aproba un master plan vizând descurajarea ameninţării ruse – surse diplomatice
Miniştrii apărării din statele membre ale NATO vor aproba joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, un nou master plan ...