De ce nu poate Dan Diaconescu să cumpere CFR Marfă

Economica.net
18 02. 2013
dan_diaconescu_2_86952600

Dan Diaconescu, cel care a încercat să cumpere combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar nu a adus şi banii în termenul legal, inteţionează să participe acum la privatizarea CFR Marfă, deşi condiţiile în care statul intenţionează să vândă compania nu-i permit să participe la licitaţie.

“Prima pe listă este privatizarea CFR, unde au pus o garanţie de 10 milioane euro în dorinţa ca eu să nu particip – deci până acolo s-a ajuns, ditamai statul român se teme de un biet ţăran din Caracal – şi acum vorbesc cu prietenii mei să colectăm 10 milioane euro ca să o depunem ca garanţie pentru participarea la CFR. Vor face ei astfel încât să dea pe un euro şi Poşta, dar sperăm că până atunci vom veni noi la putere. Ceea ce vor să facă la CFR este absolut criminal, am citit că CFR are 900 de locomotive, uitaţi-vă pe net, o locomotivă nouă este două milioane euro, una veche e un milion. Înmulţiţi 900 cu un milion, că-s de regulă vechi, şi ajungeţi la 900 milioane” a spus Dan Diaconescu.

Însă, chiar şi în variante în care Diaconescu reuşeşte să adune cele 10 milioane de euro, nu va putea participa la privatizare pe modelul Oltchim, pentru că, potrivit strategiei de privatizare, deja aprobate, statul va vinde pachetul majoritar de acţiuni unui investitor strategic. Potrivit acesteia, printre criteriile de participare la licitaţie se numără şi “experienţă relevantă în domeniul transportului de marfă şi capabilită­ţi operaţionale”, alături de “capabilităţti financiare care să demonstreze posibilitatea preluării şi dezvoltării unei noi afaceri”.

Cum Dan Diaconescu nu are experienţă în domeniul transporturilor de marfă, singura variantă în care poate participa ar fi prin asocierea cu vreo companie mare din domeniu, care ar dori să participe la privatizare şi ar face-o intrând în consorţiu cu el. Referitor la “capabilităţile financiare”, amintim că, săptămâna trecută, Diaconescu a declarat că, după închiderea postului de televiziune, el este şomer şi că se va prezenta la Forţele de Muncă pentru a solicita ajutorul de şomaj.

Guvernul s-a angajat în ultimele negocieri cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lui mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când „toate condiţiile vor fi îndeplinite”.

Vezi aici strategia de privatizare CFR Marfă