De ce nu vrea nimeni pompele româneşti nici cu discount de 30%

Fabrica de pompe Aversa nu s-a vândut nici la a patra licitaţie, deşi preţul a coborât cu 30%. Mai există o şansă săptămâna viitoare, la un discount de 40%. Dacă tot nu se prezintă nimeni, procedurile se vor relua. Interesaţi ar fi doar dezvoltatorii imobiliari, însă statul vrea o companie care să continue producţia de pompe.
Florin Cojocaru - Dum, 02 iun. 2013, 21:02
De ce nu vrea nimeni pompele româneşti nici cu discount de 30%

Cea de-a patra licitaţie pentru vânzarea activelor fabricii de pompe Aversa, în faliment, s-a încheiat ca şi celelalte trei de până acum: cu un eşec. Nimeni nu s-a prezentat. Nici măcar nu s-a cumpărat caietul de sarcini , după cum spune vicepreşedintele AVAS, proprietarul fabricii, Popa Stan. Preţul stabilit pentru această licitaţie a fost de puţin sub 25 de milioane de euro, de unde acum o lună statul, prin AVAS, dorea 36 de milioane de euro. Preţurile sunt fără TVA.

Săptămâna aceasta, miercuri, se va derula cea de-a cincea şi ultima licitaţie pentru activele Aversa care va pleca de la preţul de 21,7 milioane de euro, un discount de circa 40% faţă de preţul de pornire. Un director al fabricii, sub protecţia anonimatului, este convins că va fi tot un eşec. „Aşteaptă să se ducă preţul şi mai jos ca să poată spune că au pus mâna pe un chilipir. Cei care ar fi dispuşi să dea banii sunt dezvoltatorii imobiliari, care au o grămadă de bani, precum NEPI(fond sud-african de investiţii) sau firma de imobiliare a lui IKEA. Însă ei nu se califică condiţiilor din caietul de sarcini, pentru că nu doresc să menţină producţia de pompe la Aversa, ci doar să pună mâna pe teren. Industriaşii români nu au putere financiară, poate ar trebui să se asocieze mai mulţi între ei pentru a a putea oferta”, a precizat sursa citată. Potrivit directorului, marea temere în cadrul fabricii este că un grup imobiliar ar putea împinge în faţă o companie străină mică cu obiect de activitate similar Aversa ca să câştige licitaţia. „Pe metoda “iepurelui”. Doar terenul îi interesează”, arată sursa.

Dintre grupurile industriale româneşti au mai existat discuţii cu General Turbo şi Romelectro, însă fără niciun rezultat concret.

Dacă nici ultima licitaţie pentru Aversa nu va fi un succes, procedura se va relua. „Cel mai probabil se va face un alt caiet de sarcini în care să se mai renunţe la anumite clauze care pun pe fugă investitorii. Spre exemplu, ar putea să se specifice o plată în rate a sumei de adjudecare a licitaţiei. Nu se va renunţa, însă, la clauza care obligă adjudecatarul să păstreze obiectul de activitate pentru cel puţin trei ani”,a explicat directorul de la Aversa. Liciitaţiile sunt organizate de lichidatorul judiciar Rominsolv.

În prezent, Aversa are închiriate hale, utilaje şi personal către Industrialexport, o firmă din grupul Romenergo care fabrică pompe pentru ecluzele de la Agigea şi Basarab de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. În schimb, primeşte 10% din tot ceea ce vinde compania. Romenergo nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Aversa.

Fabrica de pompe bucureşteană este fabricantul a 98% din toate pompele existente în ţară. Este şi unic furnizor pentru pompele de răcire de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Principalul activ al fabricii este terenul în suprafaţă de aproape 10 hectare situat în zona Obor, la 10 minute de Centrul Bucureştiului.
Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ  stabilit în Romania care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul ”Câmp al Moşilor” din ”Gura Oborului”.

La începutul celui de-al doilea război mondial fabrica este ocupată de armată şi îşi schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanie.

În anul 1945, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca vechea fabrică sa se repoziţioneze. Frecventele incendii care bantuie Bucurestiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acţionari, care sesizeaza nevoia din piaţă şi încep fabricarea unor pompe de stins incendii.
Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...