De ce s-a apreciat leul. Ce spune BNR

07 01. 2013
bani--euro--monede--euro-_80153000

Membrii CA al BNR se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei – 4,56% în luna noiembrie – să revină în intervalul ţintă de 2,5% (+/- 1 pp) până la sfârşitul anului.

„Perspectivele rămân favorabile revenirii ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului-ţintă până la finele anului curent, dar se menţin riscurile şi incertitudinile legate de evoluţiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preţurilor administrate, precum şi ale unor preţuri volatile”, se arat[ ]n comunicatul detaliat al BNR privind şedinţa de politică monetară.

Motivele pentru care inflaţia nu ar trebui să crească în perioada următoare nu sunt tocmai îmbucurătoare pentru economie. Aceasta se va „redresa lent”, pe fondul recesiunii din zona euro, producţia industrială şi comerţul se descurcă „modest” şi creditul acordat sectorului privat este în încetinire.

În altă ordine de idei, conducerea BNR este de părăre că, pe lângă faptul că au fost mai puţini bani în piaţă, leul s-a apreciat şi datorită noului guvern, mai exact a faptului că avem unul după alegerile din decembrie.

„Controlul ferm al lichidităţii exercitat de BNR în perioada recentă, coroborat cu respectarea parametrilor fiscal-bugetari asumaţi, finalizarea procesului electoral şi formarea noului guvern au contribuit la îmbunătăţirea percepţiei de risc suveran a investitorilor ceea ce s-a reflectat favorabil în atenuarea presiunilor asupra cursului de schimb şi dobânzilor interbancare”, se mai arată în comunicatul BNR.

Leul a câştigat teren în faţa euro în ultima lună şi s-a apreciat de la 4,53/euro la 4,42/euro.

Analiştii ING apreciază că datele privind rezervele valutare arată că BNR nu a intervenit în piaţă în decembrie, şi că investitorii străini să caute din nou profituri în datoaria publică a României.