De ce sunt „întoarse din drum” noile licitaţii ale Companiei de Autostrăzi

După mai bine de un an de "secetă", în care nu a mai scos la licitaţie niciun kilometru de autostradă, CNADNR dă drumul în sfârşit la proiecte mari. Compania începe însă cu stângul, având în vedere că aproape jumătate din procedurile pe care le are pe circuitul de avizare au fost respinse deja de către ANAP.
Economica.net - mie, 28 sept. 2016, 21:04
De ce sunt

Înlocuirea criteriului „preţul cel mai scăzut” cu „cel mai bun raport preţ-calitate” în contractele de achiziţii publice creează deja confuzii în rândul companiilor statului. Un exemplu este CNADNR, unde din 19 documentaţii trimise spre publicare în SEAP, 8 au fost respinse deja de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP, a explicat pentru ECONOMICA.NET motivele respingerii documenaţiilor trimise de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

„În prezent există 19 documentaţii de atribuire aflate în proces de evaluare în SEAP, respectiv 11 documentaţii de atribuire noi „în aşteptare validare” şi 8 documentaţii de atribuire retransmise ca urmare a respingerii de către ANAP, din motive de neconformitate constatate în raport cu prevederile legale privind achiziţiile publice”, potrivit reprezentanţilor  ANAP.

Aceştia arată că pentru cele 11 documentaţii de atribuire noi aflate „în aşteptare validare” ANAP urmează să emită acceptul sau, după caz să respingă documentaţiile în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la momentul primirii lor prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice.

„În ceea ce priveşte celelalte 8 documentaţii de atribuire revenite, ANAP urmează să emită acceptul sau, după caz, să le respingă în termen de maxim trei zile lucrătoare de la data repostării în SEAP”, au menţionat reprezentanţii ANAP.

Motivele pentru care aceştia au respins documentaţiile de atribuire transmise de către CNADNR fac referire la criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi profesională, care sunt formulate cu încălcarea principiului proporţionalităţii sau nu au relevanţă în raport cu obiectul achiziţiei.

Alte observaţii ale ANAP vizează „formularea ambiguă/neclară a criteriilor de calificare şi selecţie a ofertanţilor, precum şi a factorilor de evaluare stabiliţi, în cazul alegerii criteriului de atribuire „cel mai bun raport preţ-calitate”.

Potrivit şefului ANAP, aceşti factori de evaluare se referă la:

  • modul de demonstrare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată a impozitelor şi taxelor sau a contribuţiilor la bugetul general consolidat,

  • modul de prezentare a documentelor de către terţii susţinători ce fac dovada neîncadrării în situaţiile de excludere,

  • introducerea de cerinţe referitoare la capacitatea tehnică şi profesională ce exced cadrul legal prin prisma procedurii de atribuire selectate sau fără relevanţă în raport cu obiectul contractului,

  • factorii de evaluare nu au legătură directă cu obiectul contractului sau nu aduc avantaje autorităţii contractante în raport cu aceasta.

CNADNR a anunţat miercuri că a transmis marţi către ANAP, spre validare, documentaţiile de atribuire pentru procedurile de achiziţie publică pentru lotul Târgu Mureş – Ungheni din Autostrada Transilvania şi pentru Podul peste Someş de la Gilău.

De asemenea, miercuri a transmis spre validare documentaţia de atribuire pentru „Reabilitarea DN6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – relicitare”.

În perioada imediat următoare, ANAP va finaliza procesul de verificare a documentaţiilor de atribuire, urmând ca CNADNR să publice, în maxim 3 zile, anunțurile de participare în Sistemul Electronic de Aciziții Publice (SEAP), au mai spus reprezentanţii Companiei de Autostrăzi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...