De ce sunt „întoarse din drum” noile licitaţii ale Companiei de Autostrăzi

După mai bine de un an de "secetă", în care nu a mai scos la licitaţie niciun kilometru de autostradă, CNADNR dă drumul în sfârşit la proiecte mari. Compania începe însă cu stângul, având în vedere că aproape jumătate din procedurile pe care le are pe circuitul de avizare au fost respinse deja de către ANAP.
Economica.net - mie, 28 sept. 2016, 21:04
De ce sunt

Înlocuirea criteriului „preţul cel mai scăzut” cu „cel mai bun raport preţ-calitate” în contractele de achiziţii publice creează deja confuzii în rândul companiilor statului. Un exemplu este CNADNR, unde din 19 documentaţii trimise spre publicare în SEAP, 8 au fost respinse deja de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).

Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP, a explicat pentru ECONOMICA.NET motivele respingerii documenaţiilor trimise de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

„În prezent există 19 documentaţii de atribuire aflate în proces de evaluare în SEAP, respectiv 11 documentaţii de atribuire noi „în aşteptare validare” şi 8 documentaţii de atribuire retransmise ca urmare a respingerii de către ANAP, din motive de neconformitate constatate în raport cu prevederile legale privind achiziţiile publice”, potrivit reprezentanţilor  ANAP.

Aceştia arată că pentru cele 11 documentaţii de atribuire noi aflate „în aşteptare validare” ANAP urmează să emită acceptul sau, după caz să respingă documentaţiile în termen de maxim 10 zile lucrătoare de la momentul primirii lor prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice.

„În ceea ce priveşte celelalte 8 documentaţii de atribuire revenite, ANAP urmează să emită acceptul sau, după caz, să le respingă în termen de maxim trei zile lucrătoare de la data repostării în SEAP”, au menţionat reprezentanţii ANAP.

Motivele pentru care aceştia au respins documentaţiile de atribuire transmise de către CNADNR fac referire la criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi profesională, care sunt formulate cu încălcarea principiului proporţionalităţii sau nu au relevanţă în raport cu obiectul achiziţiei.

Alte observaţii ale ANAP vizează „formularea ambiguă/neclară a criteriilor de calificare şi selecţie a ofertanţilor, precum şi a factorilor de evaluare stabiliţi, în cazul alegerii criteriului de atribuire „cel mai bun raport preţ-calitate”.

Potrivit şefului ANAP, aceşti factori de evaluare se referă la:

  • modul de demonstrare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată a impozitelor şi taxelor sau a contribuţiilor la bugetul general consolidat,

  • modul de prezentare a documentelor de către terţii susţinători ce fac dovada neîncadrării în situaţiile de excludere,

  • introducerea de cerinţe referitoare la capacitatea tehnică şi profesională ce exced cadrul legal prin prisma procedurii de atribuire selectate sau fără relevanţă în raport cu obiectul contractului,

  • factorii de evaluare nu au legătură directă cu obiectul contractului sau nu aduc avantaje autorităţii contractante în raport cu aceasta.

CNADNR a anunţat miercuri că a transmis marţi către ANAP, spre validare, documentaţiile de atribuire pentru procedurile de achiziţie publică pentru lotul Târgu Mureş – Ungheni din Autostrada Transilvania şi pentru Podul peste Someş de la Gilău.

De asemenea, miercuri a transmis spre validare documentaţia de atribuire pentru „Reabilitarea DN6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – relicitare”.

În perioada imediat următoare, ANAP va finaliza procesul de verificare a documentaţiilor de atribuire, urmând ca CNADNR să publice, în maxim 3 zile, anunțurile de participare în Sistemul Electronic de Aciziții Publice (SEAP), au mai spus reprezentanţii Companiei de Autostrăzi.

Te-ar mai putea interesa și
Mandatul directorului general al Chimcomplex, Tivadar Runtag, va înceta în martie 2022. El va prelua alte atribuții în cadrul grupului
Mandatul directorului general al Chimcomplex, Tivadar Runtag, va înceta în martie 2022. El va prelua alte atribuții în ...
Consiliul de Administrație Chimcomplex anunță astăzi că a stabilit împreună cu Tivadar Runtag (foto) tranziția acestuia de pe poziția de CEO Chimcomplex pe o poziție nouă în cadrul......
Ministerul Finanțelor a atras 675 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a atras 675 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 675 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de ...
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
CCR a împins până după Congresul PNL decizia privind un conflict între Guvern și Parlament pe tema moțiunii de cenzură
Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic ...
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti lansează primele sale credite verzi dedicate persoanelor fizice
Garanti BBVA Credite de Consum, parte a Grupului Garanti BBVA România, a anunțat că lansează astăzi primul său credit ...