De ce tot pică reactoarele de la Cernavodă. Explicaţiile specialiştilor

Este pentru a cincea oară în acest an când unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă este oprit. Ghinion sau chiar există o problemă tehnică la centrală? Ce spun cei care cunosc îndeaproape situaţie?
Florin Cojocaru - mie, 05 dec. 2012, 22:05
De ce tot pică reactoarele de la Cernavodă. Explicaţiile specialiştilor

Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă este oprit, din nou, repornirea lui fiind estimată a se face azi. Este pentru a cincea oară în acest an când centrala funcţionează doar cu un reactor pentru că, din diverse cauze, celălalt nu poate funcţiona. În cele mai multe cazuri „veriga slabă” a fost Reactorul 1 care se opreşte fie din cauza unor „vibraţii suspecte”, fie din cauză că sistemul nu-i poate prelua energia produsă, fie că trebuie să intre în revizia periodică.

Pentru că subiectul unei avarii la o centrală nucleară este unul foarte sensibil, am cerut explicaţii de la mai mulţi specialişti legate de cauzele precise care au dus la atâtea avarii. Explicaţiile lor nu au fost chiar atât de precise dar conducerea SNN va întocmi o analiză, până la sfârşitul anului, care va releva aceste cauze.

„Ultima avarie chiar a fost o situaţie specială în sensul că o furtună a rupt un cablu de curent astfel încât energia produsă de Reactorul 1 nu a mai putut fi preluată. Practic, problema a fost la Transelectrica”, spune Alexandru Săndulescu, preşedintele Consiliului de Administraţie Nuclearelectrica pentru ECONOMICA.NET. Cu toate acestea, Săndulescu este de părere că acest an este „suspect” de ghinionist având în vedere numărul de avarii, aşa că a cerut o analiză detaliată a cauzelor care au dus la acestea şi care-i va fi prezentată până la sfârşitul anului.

Acelaşi lucru, că problema s-ar afla de data aceasta la Transelectrica, îl spune şi fostul director SNN Teodor Chirica, în prezent membru în Comitetul Executiv FORATOM Europe. „Din ce am înţeles eu, s-a sistat transferul de servicii din centrala internă către sistem. E destul de tehnic dar centrala se alimentează din sistem pe linia de 110 kv, nu din surse proprii. În cazul în care această conexiune-cablu pică, automat şi reactorul legat la ea iese din funcţiunea. Ar trebui să fie de apreciat că se evită orice fel  de posibilitate a unui accident nuclear pentru că protecţiile tehnologice de la cele două reactoare le scot rapid din funcţiune la cel mic semn de avarie”, explică Chirica. „Cernavodă funcţionează pe sistemul Safety First. Siguranţa mai presus de economic”, mai arată fostul director al SNN.

Pe de altă parte, mai există unele voci care afirmă că unele dintre avarii nu sunt tocmai întâmplătoare. Cel puţin ultima, nu. Directorul Dispeceratului Energetic Naţional, Octavian Lohan, spune că avaria de luni s-ar datora unor interese comerciale. “Cei de la Cernavodă s-ar putea să fi deconectat ei reactorul. Se pitesc aşteptând să crească preţul pe bursa de energie. Mai puţin curent pe piaţă înseamnă cerere mai mare şi preţuri mai mari”, arată Lohan. Acesta este, însă, contrazis categoric de Săndulescu şi Chirica. „Nu te joci cu un reactor nuclear. Dacă-l opreşti intenţionat se numeşte sabotaj. Vine Compania Naţională de Control a Activităţilor Nucleare, verifică, şi descoperă sabotajul. Iar după aia se lasă cu pedepse penale”, explică Chirica. „Nu, nu e vorba de vreo intenţie de deconectare ci chiar de o avarie în reţeaua de transport a Transelectrica. Adevărul e că am avut şi ghinion în acest an cu atâtea avarii”, spune, la rândul său, Săndulescu.

Scoaterea din funcţiune a unui reactor de 700 de MW pune presiune pe sistemul energetic naţional. Pentru a se asigura că alimentarea cu energie a populaţiei, firmelor şi insitituţiilor de stat nu este periclitată, de la Dispecerat se dispune intrarea de urgenţă în producţie a unor termocentrale care, în mod normal, nu mai funcţionează decât sporadic din cauză că sunt vechi şi energofage. În cazul acestei avarii, siguranţa sistemului a fost asigurată de termocentrala Iernut.

Din mai şi până în prezent, au existat cinci avarii la Cernavodă. Până acum, sistemul a rezistat bine mulţumită termocentralelor, România nefiind pusă în situaţia unei sincope majore în alimentarea cu energie.

Te-ar mai putea interesa și
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda găurilor uriașe. ASF și City, către brokeri: „Nu opriți vânzările! Există încă interes pentru preluare”
City Insurance, cu 3 milioane de clienți, a reînceput plata daunelor. Liderul RCA, șanse să scape de faliment în ciuda ...
Cu întreaga conducere suspendată și cu acționariatul decăzut din drepturi, City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, are încă șanse să revină pe linia de plutire,......
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Biden l-a avertizat pe Putin că moartea lui Navalnîi ar avea consecințe dezastruase asupra Rusiei
Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit miercuri că i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că, dacă opozantul ...
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Gazprom dă asigurări că proiectul Nord Stream 2 este finanțat în totalitate
Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este pe deplin finanţat, a afirmat miercuri adjunctul directorului general al Gazprom, ...
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Statul acordă subvenții de 2.000 de euro/1.000 mp cultivați pentru legumicultori
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de 2.000 de euro/cultură/1.000 metri pătraţi, plafonul ...