De la 1 iulie, cei care construiesc sau fac modificări clădirilor trebuie să deţină autorizaţia de securitate la incendiu

Economica.net
15 06. 2017
incendiu_74099800

Solicitarile de emitere autorizaţiilor au crescut cu 49% la nivel național în 2016 față de anul precedent, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă prezentate în cadrul unui seminar pe tema „Securitatea la incendiu în România – Gestionarea riscurilor aferente” organizat de casa de avocatură PeliFilip în parteneriat cu Gleeds România. 

La nivelul Bucureştiului şi judeţului Ilfov, din numărul documentaţiilor depuse anul trecut pentru obţinerea autorizaţiilor se securitate la incendiu, peste 50% au fost respinse, mai arată datele ISU. 

De asemenea, anul trecut au fost înregistrate 3.027 de incendii pe partea de locuinţe şi anexe, în creştere cu 7% faţă de 2015, atunci când au fost 2.825 de incendii. În total şi la nivel naţional, în 2016 au fost 27.804 incendii. 

„Cazurile tragice puternic mediatizate din ultima perioadă, fie că vorbim de cele de pe plan local sau cele internaționale demonstrează importanța pe care trebuie să o acordăm măsurilor de securitate la incendiu pentru a preveni situații asemănătoare pe viitor”, spune  Oana Bădărău, coordonatorul departamentul de imobiliare din cadrul casei de avocatura Peli Filip. 

Amenzi usturătoare pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu 

Până la 30 iunie 2017, construcţiile şi amenajările care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu sunt obligate să obţină acest document, potrivit Legii nr. 33/2016 privind aprobarea OUG nr. 52/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind prorogarea acestui termen pana la data de 30 septembrie 2017 iar legea se află în curs de promulgare.

Obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente. Odată cu expirarea termenului de grație, contravenția de funcţionare a construcţiilor în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu se sancționează conform Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Lipsa avizului/ autorizației sau nerespectarea cerințelor acestora poate duce la o amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei (poate ajunge până la 100.000 lei) şi, în unele cazuri, poate avea drept consecință chiar oprirea funcționării.