De la 1 iulie se deschid noi măsuri pentru beneficiarii fondurilor europene prin PNDR 2014-2020

Beneficiarii fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală au posibilitatea să depună proiecte pe noi măsuri din PNDR 2014-2020 începând cu 1 iulie 2015, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de profil.
Economica.net - lun, 15 iun. 2015, 09:15
De la 1 iulie se deschid noi măsuri pentru beneficiarii fondurilor europene prin PNDR 2014-2020

‘Acum vorbim oficial de un program naţional aprobat de Comisia Europeană şi care îşi deschide porţile către beneficiari. Dincolo de această aprobare oficială, dincolo de vorbe, trebuie să trecem la fapte şi chiar dacă programul a fost deschis la sfârşitul lunii martie, pe 25 martie, cu câteva măsuri, iată că azi putem să spunem că de la 1 iulie se deschid noi măsuri pentru beneficiari. Este momentul cel mai aşteptat pentru că fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de finanţare pentru mediul agricol’, a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat că toate ghidurile de finanţare cu noile măsuri din PNDR 2014-2020 sunt publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, scrie Agerpres.

‘Noul program PNDR 2014-2020 însumează 9,46 de miliarde de euro, un volum important de fonduri europene, aproape similar cu programul trecut, din care 8,13 miliarde de euro reprezintă contribuţia europeană şi 1,34 miliarde de euro contribuţia de la bugetul de stat. Până în prezent sunt active câteva măsuri din program, cele pe zona de investiţii în zona de producţie, în ferme, pentru reducerea importurilor din alte state, precum şi măsurile care ţin de GAL-uri’, a adăugat şeful MADR.

Potrivit sursei citate, una dintre măsurile care se va deschide la de la 1 iulie este cea dedicată investiţiilor din exploataţii pomicole, care are alocată o valoare de 75 de milioane de euro pentru 2015.

‘De la 1 iulie se va deschide măsura dedicată investiţiilor în exploataţiile pomicole cu o valoare de 75 de milioane de euro. Ministerul Agriculturii şi-a propus să reabiliteze prin această măsură o suprafaţă de 35.000 de hectare de livezi dintr- un total 170.000 de hectare la nivel naţional, din care jumătate sunt în declin. Prima alocare de 75 de milioane de euro va fi disponibilă de la 1 iulie. Dacă aceste sume vor fi consumate ele vor fi extinse până la total sumei de 350 de milioane de euro cât există în total pe pomicultură’ , a spus Constantin.

De asemenea, se mai deschide măsura privind sprijinul pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole cu o valoare de 143 de milioane de euro şi o alocare diferenţiată în cadrul sumei totale pentru zona montană. ‘Este o zonă importantă din cauza vulnerabilităţii, a riscului de depopulare şi de aceea peste 28 de milioane de euro vor fi dedicate în 2015 numai pentru zona montană din cele 143 de milioane de euro’, a adăugat şeful MADR.

O altă submăsură care se deschide la 1 iulie, respectiv 4.3, vizează dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii agricole şi silvice.
‘Este o măsură mai complexă şi noi deschidem doar măsura pentru irigaţii care are 435 milioane de euro contribuţie europeană şi de la bugetul de stat, pentru că zona de irigaţii reprezintă o prioritate. În 2015 în multe zone din ţară s-a instalat seceta, iar lipsa investiţiilor în sistemul de irigaţii de-a lungul timpului este mult mai vizibilă în aceste zile’, a mai arătat ministrul Agriculturii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a prezentat următoarea generație de smartphone-uri pliabile
Samsung a anunțat miercuri următoarea generație de smartphone-uri pliabile revoluționare aflater la a patra generație, respectiv Galaxy Z Flip4 și Galaxy Z Fold4. ...
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Lucian Mărgineanu este noul director al centrului de producție Continental Automotive din Timișoara
Compania Continental anunță numirea lui Lucian Mărgineanu (foto) în funcția de director al centrului de producție Continental ...
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, ...
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...