De la anul, cresc taxele pe casă, teren şi maşină. Vezi cât vei plăti în 2013

Valorile impozabile pentru locuinţe şi terenuri, pe baza cărora se vor plăti taxele locale în anul 2013, vor creşte cu 16%, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat de Ministerul Finanţelor. Pentru automobile, taxele rămân neschimbate la maşinile mici, dar se dublează pentru cele cu motoare puternice.
Mihai Nicuţ - mie, 03 oct. 2012, 07:42
De la anul, cresc taxele pe casă, teren şi maşină. Vezi cât vei plăti în 2013

Nivelurile de impozitare se ajustează cu 16,05%, aceasta fiind rata inflaţiei din ultimii trei ani. Ultima majorare a avut loc în 2010.

“Se actualizează nivelurile impozitelor si taxelor locale din Hotărârea Guvernului nr. 956/2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele  şi taxele locale  şi alte taxe asimilate acestora, precum  şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotărâre a Guvernului privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele  şi taxele locale  şi alte taxe asimilate acestora, precum  şi amenzile aplicabile începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012”, scrie în proiectul de Hotărâre de Guvern elaborat de Finanţe.

Prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, cu cele 16 procente, primăriile vor câştiga, în plus, de la cetăţeni, 531 de milioane de lei, potrivit estimărilor Ministerului de Finanţe. 

Ce creşte şi cu cât. Exemple

Clădirile de locuit pentru persoane fizice amplasate în intravilan (cele de rang superioar-cadre din beton sau pereţi din cărămidă, cu instalaţii de apă, canalizare, electricitate şi încălzire) vor avea, de la anul o valoare de impozitare de 935 de lei, faţă de 806 lei, valoarea la care se aplică acum impozitul.

Terenurile aflate în intravilan, pe care există construcţii vor avea o valoare de impozitare de 10.353 de lei hectarul, pentru zona A într-o localitate de rang zero. Vechea valoare de impozitare era de 8.921 de lei.

În cazul impozitului pentru mijloacele de transport, autorităţile au făcut o diferenţiere, pe baza capacităţii cilindrice. Astfel, pentru motorete, motociclete şi autoturisme de până la doi litri, impozitul rămâne aceeaşi. Însă, pentru o cilindree cuprinsă între 2.001 şi 2.600 cmc, noul impozit este de 72 de lei pentru fiecare fracţiune de 200 cmc, de două ori mai mare faţă de nivelurile din prezent. Aceeaşi dublare se aplică şi pentru următoarea treaptă de cilindree, 2.601-3.000 cmc, unde impozitul pe fiecare fracţiune de 200 cmc se dublează, până la 144 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...