De la ce agenţii de turism să nu îţi cumperi vacanţe

Numărul reclamaţiilor turiştilor nemultumiţi de serviciile agenţiilor de turism în prima jumătate a acestui an a fost de 122, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).  
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 13:16
De la ce agenţii de turism să nu îţi cumperi vacanţe

Cea mai mare pondere a reclamaţiilor depuse de turiştii nemulţumiţi sunt pentru agenţiile din Bucureşti şi se referă la vânzarea pachetelor de servicii turistice.

„În semestrul I al acestui an s-au înregistrat 122 de reclamaţii, iar câteva societăţi au excelat în reclamaţii. Reclamaţiile au vizat nerespectarea contractelor, condiţiile de transport oferite, dar şi condiţiile sanitare ale unităţilor de cazare”, a declarat Stelică Nicula, şeful Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul ANPC, la o conferinţă pe tema drepturilor consumatorilor.

Astfel, cele mai multe reclamaţii au fost depuse la adresa următoarelor agenţii de turism:

1. Shell Tour – 19 reclamaţii
2. Rex Travel – 16 reclamaţii
3. Big Travel, care a intrat în insolvenţă la începutul acestei luni – 12 reclamaţii
4. Concept Tour – 9 reclamaţii
5. Queen Travel – 8 reclamaţii

Ce a făcut ANPC? A făcut controale şi a dat amenzi acolo unde a fost cazul, dar s-au făcut şi sesizări la Minister pentru retragerea licenţelor agenţiilor de turism.

„Noi în ANAT anticipăm ce probleme pot apărea. Anul tercut am exclus agenţiile Big Travel şi Rex Travel din asociaţie. Vă pot da şi un exemplu, de acum doi ani. În vestul ţări, o escroacă, Jeni Clapă, a dat ţeapă în Arad, Oradea şi Timişoara. Cumpăra pachetele turistice de la operatori din zonă şi le vindea la jumătate de preţ. Când a venit vorbă să plătească operatorului, s-a făcut nevăzută. Am sesizat atunci Ministerul, care ne-a zis: n-am reclamaţie, n-am ce să fac”, a declarat Alin Burcea, patronul agenţiei de turism Paralela 45, prezent în cadrul aceluiaşi eveniment.

Uniunea Europeană a lansat la începutul acestei veri o campanie pentru informarea consumatorilor din România. Campania „E dreptul tău! Acţionează!” îi informează pe consumatorii români despre drepturile lor precum: dreptul de a returna un produs comandat online în termen de 10 zile de la livrarea acestuia şi de a-şi primi banii înapoi, dreptul la reparaţia sau înlocuirea unui produs cumpărat recent, dacă acesta nu funcţionează cum ar trebui, sau dreptul de a solicita compensaţie atunci când pachetul de vacanţă achiziţionat nu corespunde cu ceea ce s-a promis în broşura şi cu serviciile plătite.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...