1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Companii

De la lider, la locul patru: Tarom pierde bătălia cu low-costul

Compania națională Tarom va încheia 2017 nu doar pe pierderi, ci și pe locul patru în topul operatorilor aerieni care au transportat cei mai mulți pasageri în și dinspre România. Ryanair, care anul trecut sufla în ceafa Tarom, va depăși anul acesta compania națională.

31 aug, 2017 | | ECONOMICA.net
(update 31 aug, 2017 13:31) Premierul Tudose, în inspecţie la Tarom şi la Aeroportul Otopeni
Mihai Tudose se află, joi, în inspecţie la Tarom şi la Aeroportul Otopeni. Vizita premierului la Tarom vine după schimbarea conducerii, ca urmare a reproşurilor referitoare la managementul companiei, în ultimul an fiind înregistrate pierderi de peste 104 milionane lei.

Compania naţională Tarom a pierdut în ultimii zece ani poziţia de lider pe piaţa românească. Dacă în 2006 a avut o cotă de piaţă de 33,6%, aceasta s-a redus la 19,9% în 2016. 

Wizz Air a fost prima companie aeriană străină care a depăşit operatorul naţional la numărul de pasageri transportaţi în 2015. Iar 2016 a însemnat pentru Tarom un loc în minus: Blue Air a trimis compania pe locul trei, după ce a anunţat că a transportat 3,6 milioane de pasageri. Blue Air a continuat anul acesta să-şi mărească flota, a comandat noi avioane Boeing şi a închiriat alte 12.

În plus, Blue Air a înregistrat o creştere anuală de 64% a capacităţii în programul de vară, cea mai mare creştere dintr-un total de 30 de operatori aerieni, potrivit unei analize CAPA. 

Cea mai mare companie aeriană din România este Wizz Air, cu o cotă de 35% din capacitatea totală disponibilă pe întreaga piaţă, în săptămâna 8-14 mai, arată datele OAG. Blue Air este a doua companie, cu o cotă de 18%, după ce depăşit Tarom, care are o cotă de doar 13%. Ryanair suflă în ceafa Tarom, cu o cotă de 11%.

Click pe săgeţile din stânga şi dreapta INFOGRAFICULUI pentru a vizualiza cota de piaţă a companiei Tarom în perioada 2006-2016. 

Ryanair va transporta 2,6 milioane de pasageri anul acesta în România

Anul trecut, Tarom a transportat 2,41 milioane de pasageri, cu doar 1% mai mult faţă de anul anterior. Cu două aeronave în minus şi o capacitate redusă cu 20% datorită retragerii celor două avioane Airbus A310, Tarom a zburat în minus aproape o jumătate de ani, ceea ce face ca traficul de pasageri pentru acest an să fie mai mic.

Iar Ryanair, care ocupă locul patru în acest moment pe piaţa din România, va depăşi operatorul naţional. Gigantul low-cost estiimează că va transporta anul acesta 2,6 milioane de pasageri. 

"Conform statisticii pentru locurile de decolare disponibile pentru piaţa românească, în acest moment, Ryanair este pe pozitia a patra în România. În timp ce suntem mereu interesaţi în dezvoltarea pe plan local a traficului, rutelor şi locurilor de muncă, ţinem să menţionăm că numai în acest an fiscal (nr. - aprilie 2017 - martie 2018) ne-am crescut traficul din/către Romania cu mai mult de 60% şi urmărim în continuare să ne consolidăm şi dezvoltăm operaţiunile din Bucureşti, Timişoara, Oradea şi Craiova", a declarat pentru ECONOMICA.NET, Denis Barabas, sales and marketing executive pentru regiunea Europei Centrale şi de Est. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO