De la maşini, la carduri. Ce afacere a pornit Andrei Duică după plecarea de la Porsche România

Timp de şapte ani, Andrei Duică a fost directorul de vânzări al departamentului Audi din cadrul Porsche Inter Auto România. Până în luna martie a acestui an, când s-a decis să aleagă calea antreprenoriatului. Dacă în primăvară Duică era discret cu privire la domeniul sau noul business în care se va implica, acum, fostul director de vânzări se lansează în mediul online. ECONOMICA.NET îţi spune despre ce afacere este vorba.
Andrada Ghira - mie, 19 dec. 2012, 22:06
De la maşini, la carduri. Ce afacere a pornit Andrei Duică după plecarea de la Porsche România

„De când a venit criza, am început să fim mai atenţi, să vedem cât şi cum cheltuim, pe ce plătim şi la ce ne aşteptăm în schimb. Acest lucru s-a resimţit şi în industria auto, unde tot ce înseamnă om de afaceri de la un milion de euro în sus, negocia la sânge când cumpăra o maşină. Toată lumea a început să fie mai atentă şi să profite de această schimbare. În 2007, o astfel de afacere nu ar fi avut succes”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Andrei Duică, partener Cool Buy Club alături de Laura Irina, managing partner.

Noua afacere în care s-a implicat şi care a necesitat trei luni de pregătire, plus un aport de aport de 50.000 de euro din partea lui, este Cool Buy Club, un site-extensie a Cool Buy Deal, site cu cupoane de reduceri. Acesta din urmă a reuşit ca în doi ani de zile să ajungă la 100.000 de persoane înregistrare.

Ce este Cool Buy Club

Primul pas pe care Andrei Duică l-a făcut a fost să identifice potenţialii clienţi. Aşa că, având deja baza de date de la Cool Buy Deals, a aplicat un un filtru pentru a identifica comportamentul celor care achiziţionează vouchere şi vrut să vadă câţi utilizatori înregistraţi au realizat o valoare a serviciilor cumpărate de cel puţin 2.000 de lei anual prin vouchere. Rezultatul obţinut i-a dat încredere că poate lansa un segment premium pe această piaţă. 20% din clienţii Cool Buy Deals se potrivesc clubului privat, unde membri beneficiază de servicii premium şi privilegii oferite de parteneri.

Şi, pentru a deveni membru al acestui club, doritorii vor trebui să acceseze site-ul, de unde au ales între două tipuri de carduri: Card Privilege şi Card Privilege Limited Edition. Primul costă 149 de lei, iar ţinta este ca în primii doi ani să se ajungă la 50.000 de membri pe acest segment. Al doilea card –  Privilege Limited Edition, costă 499 de lei şi are un target mai redus. Pentru început, numărul membrilor este limitat la 5.000.

După ce se face achiziţia cardului şi după ce acesta este expediat clientului, noul membru va trebui să îşi creeze un cont pe platforma online. Iar de acolo, poate alege dintre mai multe oferte de reduceri ale partenerilor Cool Buy Club, iar dacă merge în magazinele respective şi le prezintă cardul, au parte automat de reduceri. Printre partenerii de renume se numără Intercontinental, restaurantul Sofa, Flanco, Domo, Midocar, Audi, mai multe cluburi şi restaurante, dar şi Muzeul Peleş şi Antipa. Iar aceste oferte nu se regăsesc pe site-urile de cupoane.

 „În prezent, numărul partenerilor este de aproape 100, dar până la sfârţitul anului 2013 vom ajunge la 2.000. Acum suntem şase oameni pe vânzări, iar în total echipa este formată din 20 de persoane, inclusiv din call-center, suport IT şi administraţie. Unele servicii le-am externalizat”, mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Andrei Duică.

Fiecare dintre aceste două carduri are incluse şi alte servicii. Spre exemplu, pe lângă reducerile de care au parte, posesorii Card Privilege mai au asigurare de călătorie inclusă, pot achiziţiona bilete în avans la premiere film, teatre, evenimente sportive şi culturale, dar beneficiază şi de asistenţă oferită de Midocar. Cardul Privilege Limited Edition are toate aceste beneficii incluse, la care se adaugă asistenţă rutieră extinsă, spre exemplu, cei care rămân în pană cu maşină, primesc una de aceeaşi valoare la schimb, iar de tractare se ocupă Midocar, fără alte costuri, dar oferă beneficiarului şi un asistent personal, care poate identifica ofertele cele mai bune şi de a face rezervări, fie că este vorba de restaurante sau hoteluri.

Instrument de marketing pentru companii

Pentru ca firmele să devină partenere ale acestui club trebuie să semneze un contract, pe o perioadă de cel puţin 12 luni. Contractele sunt de două tipuri şi costă 200 şi 500 de euro. „Pe partenerii noşti îi interesează să-şi aducă clienţi noi. Suntem un intrument de fidelizare prin aceste carduri, iar şansa ca ei să revină, creşte considerabil. Noi le garantăm firmelor o promovare online şi offline, cu 500.000 de afiţări şi 50.000 de vizualizări”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Andrei Duică.

Investiţia anuală în campaniile de marketing, atât pentru Cool Buy Deals, cât şi pentru Cool Buy Club, este de 100.000 de dolari, din care aproape 80% vor merge în promovarea acestuia din urmă, până va prinde notorietate. Această investiţie va fi susţinută de Duică şi partenerii săi.

„Clienţii noştri ţintă sunt persoanele fizice, dar şi oamenii de afaceri şi angajaţii din companiile mulţinaţionale”, mai spune Duică. La aproape o săptămână de la lansare, Cool Buy Club avea deja 100 de membri, din care aproape 30% sunt persoane din cadrul corporaţilor. Iar din luna martie a anului viitor va fi disponibilă şi o aplicaţie pentru smartphone-uri.

În opinia lui Andrei Duică, clientul ideal are între 22 şi 45 de ani, cu venituri puţin peste medie, să fie angajat într-o companie multinaţională şi care este în continuă mişcare. Deşi a trecut de la vânzări de maşini la antreprenoriat, Duică este dedicat acestui business pe care pe viitor vrea să-l extindă şi în străinătate.

„Sigur că mi-e dor să vând maşini, dar îmi satisfac pasiunea prin condus. Cele două business-uri nu diferă, se schimbă doar produsul”, mai spune fostul director de vânzări din cadrul Porsche Inter Auto.

Site-ul Cool Buy Deals a fost lansat în 2010, iar în primul an de la lansare a înregistrat peste un milion de vizitatori unici, opt milioane de pagini citite şi o recurenţă de 60%. În prezent, reţeaua numără 100.000 de membri, iar în doi ani s-au vândut mai mult de 10.000 de excursii interne şi internaţionale şi peste 20.000 de vouchere la restaurante.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...