1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Companii

De la Samsung la Huawei: va fi 2019 anul smartphone-urilor pliabile?

Producătorii de telefoane s-au luat la întrecere pentru a fi prima companie care lansează telefonul viitorului - smartphone-ul pliabil. Brevetele pentru telefoanele pliabile sunt depuse într-un număr din ce în ce mai mare, astfel că toți marii jucători precum Samsung, Apple, Huawei, şi alţii încearcă să se aşeze pe piață în cea mai puternică și inovatoare poziție posibilă.

19 sep, 2018 | ECONOMICA.net

Încă de acum câţiva ani au apărut zvonuri în presa internaţională despre un smartphone pliabil Samsung numit Galaxy X. Telefonul încă nu a apărut, însă preşedintele diviziei mobile de la Samsung, DongJin Koh, a declarat pe 10 august că apariţia telefonului "nu e departe" în cadrul unei conferințe de presă.

Patentele și prototipurile Samsung prezintă un dispozitiv care se deschide sau se închide dintr-o parte în alta ca o carte sau orizontal ca un laptop, potrivit businessinsider.com. Ecranul telefonului Samsung pliabil ar măsura aproximativ 7 inci și se va îndoi în jumătate ca un portofel. Când este îndoit, partea din spate va avea o "mică bară de afișare", iar camerele vor fi poziţionate în față. În orice caz, plierea telefonului va face posibilă includerea unor opțiuni de afișare mai mari. Ar putea, de asemenea, oferi utilizatorilor opțiunea de a împărți ecranul în două panouri care să arate lucruri diferite sau să arate o singură imagine, dar mai mare.

Majoritatea analiştilor speculează că telefonul va fi lansat anul viitor, la câteva luni după congresul Mobile World sau la același eveniment ca Galaxy S10, care va fi aproape sigur în februarie 2019. Potrivit Wall Street Journal, telefonul ar urma să coste peste 1.500 de dolari, iar targetul său va fi reprezentat în principal de către gameri.

Samsung nu este singura companie care lucrează la un telefon pliabil. De asemenea, Huawei dorește lansarea unui smartphone pliabil pe piață. Richard Yu, CEO-ul Huawei, a confirmat publicaţiei germane Die Welt că un telefon pliabil va fi lansat pe piaţă în 2019.

"Deja lucrăm la asta. Nici măcar nu va trebui să aşteptaţi încă un an până la lansare".

Presa coreeană a scris că Huawei va folosi un ecran OLED fabricat de către furnizorul chinez BOE (Beijing Oriental Electronics) într-o ediţie limitată de circa 30.000 de unităţi.

Detaliile despre telefon nu se cunosc încă, însă, potrivit patentului Huawei, device-ul va arăta precum o carte care poate fi deschisă pentru a crea o tabletă mai mare, cu o balama inteligentă care conectează fiecare dintre cele două ecrane.

O altă companie care dorește să scoată pe piaţă un telefon pliabil este Microsoft. Compania lucrează la un telefon pliabil și ar putea fi lansat la sfârșitul anului 2019. Mai multe brevete depuse de Microsoft, arată că Andromeda pare să aibă un design cu clapetă, cu ecran dublu. Din moment ce Andromeda nu pare a fi un smartphone standard, va fi interesant să vedem cum va adăuga Microsoft capabilitățile telefonului pe dispozitiv.

Apple a înregistrat, de asemenea, un patent pentru "Dispozitive electronice cu ecrane flexibile", care detaliază în mod explicit un dispozitiv electronic care cuprinde "un afișaj flexibil în carcasă având o zonă pliabilă care se îndoaie pe o axă de îndoire".

De asemenea, şi alte companii, printre care Motorola, LG, Oppo și Xiaomi lucrează la telefoane pliabile.

Există totuşi şi sceptici cu privire la beneficiile telefonului pliabil, potrivit theverge.com. Pe partea de hardware, orice fel de mecanism de pliere va face în mod inevitabil telefonul mai gros. Acest lucru va face să existe mai puţin spaţiu pentru baterie şi, în acelaşi timp, un consum mărit de energie din cauza ecranului mare. Astfel că, este greu să de imaginat că un dispozitiv pliabil de primă generație este aproape ori de departe la fel de rafinat ca telefoaneleactuale cu afișaje convenționale.

Apoi, există o problemă şi în ce priveşte software-ul: un telefon pliabil va necesita o interfață uşor adaptabilă care să răspundă repede la modificările dimensiunii ecranului și să ofere, de asemenea, o experienţă personalizată utilizatorului care să fie indisponibilă pe alte telefoane. Rămâne de văzut dacă marile companii vor reuşi să depăşească aceste dificultăţi şi să lanseze în 2019 telefoane pliabile.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO