Casele de marcat automate, un simbol al modernității și al eficienței, trec în statele dezvoltate, acolo unde au apărut acum mai bine de 20 de ani, printr-o criză fără precedent, scriu jurnaliștii de la laplasturgie. Tocmai când părea că aceste dispozitive vor face parte din peisajul comerțului cu amănuntul pentru totdeauna, giganți precum Auchan, retailer prezent și în România, și Leclerc vorbesc despre o traiectorie mai greu de imaginat.
Conform unor date ale NielsenIQ aferente 2023, casele automate erau prezente în 71% din magazinele din Franța, răspândirea lor extinzându-se cu timpul dincolo de sectorul alimentar. Cu toate acestea, cifrele actuale ale retailerilor arată o utilizare limitată. La Leclerc, spre exemplu, doar 10-12% dintre clienții folosesc aceste case de marcat, potrivit lui Michel-Édouard Leclerc, președintele grupului.
În plus, spun retailerii, aceste case duc la pierderi importante generate de furt. Din estimările lui Christophe Delay, un delegat al Sindicatului Auchan din Franța, spune că pierderile generate de fraudele permise de aceste aparate a ajuns la 2% din vânzări. În fața unei mașinării, oamenii își pierd din moralitate și nu mai simt constrângerile interne ce îi determină să fie corecți.
În acest context, lanțurile de magazine încearcă să își regândească modelul de afaceri ținând cont de nevoia de a-și limita pierderile financiare, de a păstra locuri de muncă și de a menține o experiență satisfăcătoare pentru clienți.
Leclerc, spre exemplu, a decis să reintroducă treptat casele de marcat deservite de operatori, considerați esențiali pentru contactul uman și gestionarea litigiilor. Iar trendul nu este specific doar Franței. În Statele Unite, Target și Walmart își reduc numărul de terminale, în timp ce în Regatul Unit, Booths renunță complet la casele de marcat cu autoservire, aceste alegeri reflectând o regândire globală.
Alți retaileri analizează alte tipuri de tehnologii.
Magazinul Intermarché din La Farlède, spre exemplu, testează o inteligență artificială care analizează mișcările clienților prin intermediul camerelor, reducând astfel frauda de la 3% la mai puțin de 1%. De asemenea, sunt lanțuri de magazine care integrează sisteme de recunoaștere vizuală pentru detectarea anomaliilor.
Există, totodată, și retaileri care încearcă modele hibrid, cu case de marcat automate pentru coșurile mici, pentru viteză și posibilitatea unui control sporit, și case asistate de oamnei pentru coșurile voluminoase. „Să treci pe la casierie înseamnă să te asiguri că totul este făcut corect”, conchide Michel-Édouard Leclerc.
Oricare ar fi varianta, deși utilizarea casele de marcat automate va fi limitată, în unele cazuri, acestea nu vor dispărea de tot. Iar asta implică inclusiv o schimbare de sarcini pentru lucrătorii comerciali. Rolul acestora evoluează către sarcini cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi asistența tehnică sau gestionarea traseelor de cumpărare personalizate.