De la zero la patron de succes: Întreprinzătorul român are între 30 şi 39 de ani şi este muncitor necalificat

După mulţi ani, numărul noilor patroni care nu au o calificare revine pe un trend ascendet. În medie, aceştia au între 30 și 39 de ani.
Economica.net - Dum, 04 iun. 2017, 19:55
De la zero la patron de succes: Întreprinzătorul român are între 30 şi 39 de ani şi este muncitor necalificat

Profilul managerului român s-a schimbat destul de mult în ultimii 15 ani, cei care înființează noi întreprinderi fiind tot mai instruiți, dar și mai tineri, arată un studiu realizat de către Institutul Național de Statistică cu date din 2015, cele mai recente disponibile. Cu toate acestea, și numărul muncitorilor necalificați care își deschid un business este tot mai mare.

„Distribuţia întreprinderilor în funcţie de nivelul educaţional al fondatorului sau managerului, prezintă o schimbare structurală între perioadele 1995-2000 şi 2001-2013. Până în 2001, ponderea întreprinderilor nou create de întreprinzători cu nivel educaţional primar reprezenta aproximativ 5%, nivelul de educaţie profesional (vocaţional) – aproximativ 30%, nivelul de educaţie gimnazial – aproximativ 40% şi nivelul liceal şi universitar – în jur de 25%. Din anul 2001, nivelul primar şi cel vocaţional reprezintă împreună o pondere de 20%, cel gimnazial până în 40%, reducânduse în ultimii ani, iar nivelul liceal şi universitar – aproximativ 40%, în ultimii ani depăşind 50%”,  explică analiștii INS.

Managerii „necalificați” erau preponderenți. Numărul lor redevine pe un trend ascendent

Din datele INS, până în anul 2000, aproape 70% dintre manageri erau „muncitori necalificaţi” înainte de a crea o nouă întreprindere, dar din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora până la nivelul de aproximativ 50%. Atunci, în rândul noilor manageri, a crescut însă ponderea  „muncitori calificaţi” sau a „profesiilor tehnice”. În 2015, INS raportează însă o revigorare pe segmentul business-urilor create de manageri „muncitori calificaţi” şi „muncitori necalificaţi” şi o scădere la toate celelalte categorii. Spre exemplu, „profesiunile tehnice” prezintă chiar  o scădere accentuată comparativ cu anul anterior.

Pe plan regional, în anul 2015, regiunile Centru şi Bucureşti-Ilfov au cele mai mari procente ale fondatorilor „muncitori necalificaţi”, iar  în toate regiunile se observă o descreştere  semnificativă la categoria „profesiuni tehnice” comparativ cu anul precedent. Spre exemplu, regiunea Sud-Vest Oltenia are cele mai mari proporţii de manageri care înainte de a avea propria companie au avut funcţii de conducere într-o altă societat.  În anul 2015 categoria „muncitori calificaţi” reprezintă peste 30 puncte procentuale, în majoritatea regiunilor, excepţie facând regiunea Bucureşti-Ilfov.

Majoritatea managerilor au între 30 și 39 de ani

În ceea ce privește vârsta medie a noilor întreprinzători, din analiza INS reiese că majoritatea are între 30-39 de ani (38,9%). De asemenea, în anul 2015, proporţia fondatorilor întreprinderilor nou create, cu vârsta mai mică de 30 de ani a avut o creştere de 5,4 puncte procentuale, iar la cei cu vârsta între 30-39 de ani a avut o descreştere de 5,9 puncte procentuale comparativ cu anul precedent. Celelalte grupe de vârstă au prezentat uşoare variaţii a ponderilor faţă de situaţia din anul 2014.

La nivel regional, numărul managerilot tineri, sub 30 de ani, a crescut cel mai mult (cu 11,4 puncte procentuale faţă de medie) în regiunea Nord-Vest. În regiunile Vest şi Sud-Muntenia, INS a constatat o creştere la grupa de vârstă 50-59 de ani cu 7,4 puncte procentuale, respectiv 6,1 puncte procentuale faţă de medie. Anual, peste jumătate din întreprinderi au fondatori bărbaţi, astfel că proporţia de femei fondatori depăşeşte o treime din total (o uşoară creştere faţă de anul 2014), un procent de 41% înregistrându-se în anul 2015. Cea mai scăzută pondere a femeilor fondatori se află în regiunea Vest, iar cea mai ridicată pondere în regiunile Sud-Est şi Sud-Muntenia.

În anul 2015 rata de supravieţuire a întreprinderilor la un an este de peste 75%. Proporţia celor care şi-au încetat definitiv activitatea este de 6,2%, iar ponderea întreprinderilor încă inactive la un an după înfiinţare se situează în jurul valorii de 16%.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...