De Paşte, retrageri record din fondurile mutuale: jumătate de miliard de lei

Costurile minivacanţei de 1 mai şi Paşte au afectat şi comportamentul investitorilor în fonduri mutuale, care au retras peste 480 de milioane de lei, cel mai mare nivel de răscumpărări atins în acest an, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, trimis la redacţia ECONOMICA.NET. Cele mai mari retrageri s-au înregistrat tocmai la fondurile cu orizonturi scurte de timp, folosite mai degrabă pentru economisirea eficientă pe termen scurt.
Adrian N. Ionescu - lun, 13 mai 2013, 21:17
De Paşte, retrageri record din fondurile mutuale: jumătate de miliard de lei

Retragerile de bani ale investitorilor (sau răscumpărările de titluri de către fonduri) au fost de 480 de milioane de lei, cu numai 54 de milioane de lei mai mici decât subscrierile (intrări) totale, luna trecută, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Altfel spus, luna trecută s-au înregistrat cele mai mici subscrieri nete în fondurile mutuale din acest an (diferenţa dintre subscrieri sau intrări şi retrageri sau răscumpărări).

Cele mai mari retrageri le-au suferit tocmai fondurile care sunt folosite pentru plasamente pe termene scurte şi foarte scurte, pentru finanţarea unor anumite  evenimente apropiate, aşa cum a fos minivacanţa de 1 mai şi Paşte.

Retragerile au depăşit, astfel, subscrierile (retrageri de 340, faţă de intrări de 299 de milioane de lei), la categoria „alte fonduri”, unde sunt încadrate, temporar, fostele fondurile monetare, sau cele similare, care nu mai satisfac noile standarde internaţionale, mai riguroase,  adoptate de AAF. Aceste fonduri au rămas, de fapt, vehicule de plasament în depozite şi instrumente bancare, ca şi în obligaţiuni.

Cele mai mari subscrieri nete negative (retrageri mai mari decât intrările) le-a suferit fondul Raiffeisen Ron Plus: – 42 de milioane de lei.

Fondul Raiffeisen Ron Plus este al doilea cel mai mare de pe piaţă, cu active de aproape 1,77 miliarde de lei, după BCR Obligaţiuni, care are o avere de peste 4,2 miliarde de lei. Acesta din urmă a beneficiat, însă, de intrări nete pozitive, de aproape 80 de milioane de lei.

Retrageri nete (sau subscrieri nete negative) relativ mari, echivalând cu 14 milioane de lei, a înregistrat şi Raiffeisen Euro, un fond care face plasamante în depozite şi obligaţiuni în euro. Este al treilea cel mai mare fond de pe piaţă, cu active echivalente cu aproape 1,4 miliarde de lei.

Carpatica Global, administrat de Carpatica Asset Management, a suferit de asemeni retrageri nete relativ mari, de 5 milioane de lei.

Administratorii celorlalte fonduri au fost mulţumiţi că subscrierile nete au fost 0, sau în jur de 0.

În ciuda subscrierilor (intrărilor) nete totale mici, activele nete ale fondurilor locale exprimate in lei, au crescut în luna aprilie, conservând o creştere de peste 11% de la începutul anului, până la aproape 9,8 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...