De unde provin produsele alimentare din hypermarketuri

În ultimii ani marile lanţuri de magazine s-au aprovizionat cu precădere de la producătorii autohtoni. Excepţie fac legumele şi fructele care provin mare parte din import, în defavoarea consumatorilor care cumpără astfel mai scump.  
Economica.net - joi, 01 nov. 2012, 08:00
De unde provin produsele alimentare din hypermarketuri

O analiză de piaţă realizată de Consiliul Concurenţei în rândul marilor retaileri indică în ultimii ani o creştere a alimentelor de bază din producţia autohtonă pe rafturile marilor lanţuri de magazine. Trendul este vizibil încă din 2005, iar în perioada 2010/2011 modificările s-au păstrat în limitele de 2-3%. Astfel, la nivelul anului trecut, 81%  din totalul vânzărilor de lapte de consum din magazine proveneau de la producători locali, procentul find de 93% în cazul ouălelor de găină, de 80% în cazul cărnii de porc, de 91% la carnea de pasăre,93%  la pâine, 93% la mezeluri şi la 85% în cazul vinului. 

Uleiul de Buzău s-a mutat în Ungaria

Excepţie face uleiul, unde s-a înregistrat comparativ cu 2009 o scădere a achiziţiilor de produse de la furnizorii români de peste 10% în favoarea produselor din import. Explicaţia, conform mai multor retaileri chestionaţi de Consiliul Concurenţei, constă în relocarea producţiei Bunge, unul dintre cei mai mari producători locali de ulei, de la Buzău într-o unitate din Ungaria. 

 

Paradoxul importurilor de legume şi fructe

Dacă produsele alimentare de bază din magazine provin cu precădere de pe plan local, în cazul legumelor şi fructelor retailerii preferă importurile, deşi costurile cu care aceştia cumpără sunt mai mari. Implicit şi la raft preţurile sunt pe măsură. ” Este un fenomen cel puţin interesant, ţinând cont de faptul că, spre deosebire de alimente precum lapte, carne, ulei, paine etc, fructele şi legumele din import sunt relativ mai scumpe decât cele din ţară, sau au cel mult preţuri similare cu cele ale producătorilor români. Achiziţia preponderent din import pe categoria legume-fructe se datorează anumitor deficienţe pe care marii retaileri din România le reproşează producătorilor români: producătorii naţionali nu respectă standardele minime necesare pentru comercializarea de legume şi fructe prin reţelele de retail. În general, aceştia nu dispun de utilaje pentru sortarea şi calibrarea produselor, nu deţin capacităţi de stocare şi nu au ambalaje corespunzătoare. În plus, producţia de legume şi fructe româneşti este comasată doar pe perioada de vară, iar oferta pentru restul sezoanelor este nesemnificativă, ceea ce conduce automat la realizarea de importuri”, se explică în raportul Consiliului Concurenţei.

De unde vin legumele din magazinele româneşti

Spre deosebire de produsele alimentare de bază care provin aproape exclusiv din state ale Uniunii Europene, în cazul unor legume şi fructe, ca de exemplu roşii, morcovi sau fasole, importurile din afara zonei comunitare le depăşesc pe cele din spaţiul european. 

Mai multe pere româneşti

Totuşi, în perioada 2010/2011, pe anumite categorii, se observă o creştere a ponderii produselor autohtone la rafturile marilor retaileri ce poate  fi pusă pe seama adaptării graduale a producătorilor români la standardele tehnice de control al calităţii impuse de Uniunea Euopene sau pe seama creşterii preferinţelor consumatorului român pentru produsele autohtone.  Este vorba despre pere, morcovi şi fasole boabe.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...