1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 23 º

Companii

Din ce judeţe vin alimentele de bază ale românilor. Harta producătorilor

Timiş, Buzău şi Suceava sunt judeţe care dau României cele mai mari cantităţi de carne de porc, pui şi respectiv lapte. 

19 feb, 2017 | ECONOMICA.net

În funcţie de condiţiile climatice, de terenurile disponibile, dar mai ales de business-urile care s-au dezvoltat cu precădere în anumite regiuni ale ţării, aprovizionarea cu produse de bază a României este mai dificilă în anumite zone. Există însă judeţe care asigură mare parte din necesarul de consum al întregii ţări.

Astfel, în cazul cărnii de porc, judeţul de unde provine cele mai mari cantităţi de carne este Timiş, reşedinţa gigantului chinez Smithfield. Practic, conform datelor aferente 31 decembrie 2016, din Timiş au pornit anul trecut peste 224.500 de tone de carne de porc în viu, adică aproximatriv 32,5% din producţia totală de carne de porc ce a ajuns anul trecut la aporximativ 693.000 de tone.

Al doilea cel mai mare furnizor de carne de porc este judeţul Iaşi, unde s-au produs anul trecut peste 33.100 de tone de carne. 

Urmează judeţul Braşov, unde s-au produs peste 26.600 de tone de carne anul trecut. Principalul producător din judeţ, Sergiana Grup,  deţinut de omul de afaceri Tudor Neculoiu, creşte la ferma din Şercaia 50.000 de capete pe an. Tot în judeţ activează pe acest segment şi Carmolimp, grup cu afaceri în agricultură controlat de familia Şoneriu.

De unde vine carnea de pasăre

În ceea ce priveşte carnea de pasăre, Buzăul este judeţul de unde pleacă în toată ţara cele mai mari cantităţi de carne de pasăre. În "ţara Coco Rico", brand deţinut de grupul Aaylex, cel mai mare pe acest segment din judeţ, s-au produs anul trecut  peste 116.000 de tone de carne de pui, adică 20,5% din producţia naţională. Aaylex Prod este şi cea mai mare companie exportatoare de carne din România. 

Din judeţul Bacău, a plecat  8,8% din producţia de anul trecut (peste 49.000 de tone), cel mai mare producător din regiune fiind grupul Agricola. Agricola International Bacău a raportat anul trecut o creştere a cifrei de afaceri de circa 6% faţă de anul precedent, până la 386,7 milioane de lei. În volum, vânzările de carne de pui ale Agricola au ajuns anul trecut la peste 41.000 de tone, în creştere cu 7% faţă de anul precedent.   

Nu în ultimul rând, din judeţul Braşov, unde Transavia, afacerea omului de afaceri Ioan Popa, deţine două ferme de păsăro în localitatea Hălchiul, au ontrat pe poaţa locală şi la export aproximativ 36.400 de tone de carne.

De unde vine laptele românesc

În sectorul laptelui însă, producţie este mai răspândită, astfel că judeţul de unde provine cea mai mare cantitate, Suceava,  a livrat anul trecut doar 7,2% din producţia totală naţională, de 2,2 milioane de hectrolitri.  Din această cantoitate, doar aproximativ jumate a ajuns în unităţile industriale de procesare. restul de lapte a fost vândut direct sau a intrat în autoconsum.

Urmează judeţul Mureş, cu o producţie de 2,2 milioane de hl, din care 863.0000 de hl au ajuns în unităţole de procesare şi Maramureş cu 2,5 milioane de hl.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO