Deal-urile cu 3,8% din acţiunile FP au ridicat rulajul bursei la maximul ultimilor aproape doi ani

Bursa a crescut cu 0,22%, într-o piaţă în care trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi tranzacţiile negociate cu titluri SIF Oltenia (SIF5), BRD (BRD), SIF Moldova (SIF2) şi Banca Transilvania (TLV) au ridicat rulajul la maximul ultimelor 21 de luni.
Economica.net - vin, 09 nov. 2012, 16:15
Deal-urile cu 3,8% din acţiunile FP au ridicat rulajul bursei la maximul ultimilor aproape doi ani

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 308,5 milioane lei (68,3 milioane euro), valoare cu mult peste rulajul de joi, de numai 14 milioane lei (3,1 milioane lei).

O lichiditate mai mare decât cea de vineri a fost înregistrată la 23 februarie 2011, când BERD a ieşit din acţionariatul BRD, vânzând aproape 5% din acţiunile băncii româneşti pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Rulajul de vineri a fost asigurat în proporţie de 91,4% de trei deal-uri cu 3,86% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 282,1 milioane lei (62,5 milioane euro). Încă 5,5% din lichiditate a fost susţinuă de câte o tranzacţie negociată cu titluri SIF Oltenia (6,9 milioane lei), BRD (4,7 milioane lei), SIF Moldova (2,8 milioane lei) şi Banca Transilvania (2,4 milioane lei).

Cele mai mari pachete de acţiuni Fondul Proprietatea, reprezentând cumulat 3,67% din capitalul social, au fost fost cedate la ora 11:35, la preţul de 0,53 lei, similar ultimei cotaţii de joi. Cele două deal-uri au fost realizate pentru suma de 268,1 milioane lei (59,3 milioane euro).

Brokerii cred că deal-urile cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate fie între fonduri cu acelaşi administrator, fie operaţiunile fac parte dintr-un transfer de acţiuni contra unor warranturi.

Câteva transferuri de acţiuni contra warranturi au fost realizate în luna septembrie între City of London, al doilea acţionar al FP, şi RBS Bank. Atunci, RBS Bank a preluat acţiuni FP pentru care a emis warranturi transferate către City of London.

Un pachet mai mic de acţiuni Fondul Proprietatea, reprezentând 0,19% din capitalul social, a fost vândut la ora 10:55, când în decurs de un minut au fost realizate şi deal-urile cu titlurile SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania.

Intervalul scurt în care au fost realizate deal-urile şi preţurile în stagnare la nivelul de joi pot indica că cele cinci pachete de acţiuni au fost transferate din portofoliul unui fond către alt fond, administrate de aceeaşi companie.

Exceptând tranzacţiile negociate, bursa a continuat să evolueze în aceeaşi notă de apatie, cu variaţii uşoare ale preţurilor şi cu rulaje reduse.

Astfel, piaţa a revenit pe creştere uşoară încă de la deschidere, după ce în precedentele două şedinţe a scăzut cu aproape 1,8%. Deal-urile nu au influenţat preţul acţiunilor Fondul Proprietatea, SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova şi Banca Transilvania pe piaţa principală.

„Cu excepţia tranzacţiilor din piaţa Deal, volumele rămân relativ modeste. Pieţele externe au început o perioadă de corecţie şi este posibil ca acest lucru să se reflecte şi în România în perioada următoare, fără a exclude o revenire pe termen scurt. Cred că evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea este susţinută de declaraţiile premierului Victor Ponta privind o posibilă ieşire a Hidroelectrica din insolvenţă până la sfârşitul anului şi aş bănui că acest lucru se va întâmpla până la alegeri. Ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă ar permite Fondului Proprietatea să plătească dividende din profitul din acest an, iar randamentul brut al dividendului ar fi de aproximativ 7%. Totodată, valoarea Hidroelectrica va fi din nou reflectată în activul net al Fondului. Volumele mari de pe acest emitent arată că încă există un interes deosebit pentru această acţiune”, a afirmat un broker.

Pe piaţa principală, titlurile Fondului Proprietatea au înregistrat un rulaj de 2 milioane lei, iar preţul a încheiat în creştere cu 1,42%, la 0,5375 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,16%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era la nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,21%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,28%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat cu doar 0,14% peste nivelul de joi.

Tranzacţiile de pe piaţa principală au însumat doar 9,4 milioane lei (2,1 milioane euro), sumă din care 42% au reprezentat transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (2 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (aproape 2 milioane lei).

Operaţiunile de pe piaţa Rasdaq au depăşit uşor 1 milion de lei, aproape 94% din lichiditateafiind asigurată de un deal cu 0,95% din acţiunile Prospecţiuni (PRSN), de 956.000 de lei şi operat la un preţ similar ultimei cotaţii de joi.

Tranzacţia a fost realizată la 10:55, când au fost efectuate şi deal-urile cu acţiuni SIF Oltenia, BRD, SIF Moldova, Banca Transilvania şi cu 0,19% din titlurile Fondului Proprietatea, astfel că este întărită presupunerea că pachetele de titluri au fost transferate între fonduri administrate de aceeaşi companie.

Pe piaţa principală, acţiunile Prospecţiuni au consemnat un rulaj de doar 7.600 de lei, iar preţul a stagnat la 0,141 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,4%.

Liderii din zona euro au în faţă o nouă rundă de negocieri pe marginea prăpastiei pentru salvarea Greciei, după ce creditorii internaţionali nu au reuşit un acord privind reducerea datoriilor statului elen, care se apropie periculos de default-ul unor plăţi de 5 miliarde de euro, săptămâna viitoare.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...