Dealerii de maşini rulate, flexibili la negocieri în primul trimestru

Dealerii auto sunt mai flexibili la negocieri în perioada ianuarie - martie, odată cu reducerea bugetelor pentru cumpărarea de maşini, după agitaţia lunii decembrie, când există o deschidere mai mare pentru astfel de achiziţii.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 12:25
Dealerii de maşini rulate, flexibili la negocieri în primul trimestru

„În decembrie a existat o explozie bruscă a înmatriculărilor de automobile, o dublare a volumului comparat la același interval anual. Practic, la final de an, cine a dorit o maşină a acţionat. Este natural ca în lunile următoare rulajul să fie ceva mai redus”, a declarat într-un comunicat Eugen Măciucă, manager la distribuitorul de autovehicule rulate AAA Auto New Kopel.

În ultima lună a anului trecut au fost importate aproximativ 19.000 de maşini, mai mult decât dublu faţă de luna corespunzătoare din 2011.

Anotimpul şi starea meteo pot furniza condiţiile bune pentru testarea unui SUV sau vehicul cu gardă la sol mai mare, iar cei care caută astfel de maşini sunt interesaţi de achiziţii în această perioadă.

„În luna decembrie 2012, potrivit statisticilor DRPCIV, au fost înmatriculate mai mult de 1.000 de autoturisme de import cu tracţiune integrală. În schimb, în luna ianuarie 2012, importurile pentru aceeaşi clasă au fost la jumătate. Tocmai de aceea maşinile pot avea în primele luni ale anului reduceri chiar de 20% faţă de cele afişate la final de an, iar o negociere avantajoasă poate fi purtată cu mai mult succes”, se arată în comunicat.

În cazul achiziţiei unui automobil începând cu al doilea trimestru al anului trebuie urmărite ciclicitatea schimbărilor de modele şi reînnoirea gamelor de autoturisme. Lansările anului trecut şi noutăţile de la saloanele auto internaţionale apar în oferta dealerilor auto, iar ca rezultat modelele rulate din anii precedenţi beneficiază de o reducere de preţ de cel puţin zece procente.

În această perioadă sunt căutate automobilele sportive, decapotabilele şi roadsterele, iar creşterea preţurilor nu este neobişnuită. Astfel, o apreciere de 700-800 de euro a preţului pentru un automobil de circa patru ani este foarte comună, în special pentru Peugeot 207, VW Beetle sau Mini, potrivit dealer-ului auto.

„Decapotabilele au o sezonalitate naturală. Brandurile premium au în acest caz cel mai rapid răspuns la vreme şi se aliniază rapid la tendinţa pieţei de maşini rulate”, a afirmat Măciucă.

Vara este de obicei o perioadă de stagnare a activităţii în acest domeniu, majoritatea clienţilor punând achiziţiile de automobile rulate în planul doi. Astfel, sunt căutate încă berlinele, decapotabilele şi maşinile sportive, însă şi oferta are preţurile mai ridicate.

„Pentru că sunt cele mai vizibile schimbări în ceea ce priveşte segmentul, în cazul decapotabilelor, începând cu luna mai volumele înmatriculărilor de modele second hand cresc cu circa 30-40%.
Pentru SUV-uri în schimb activitatea stagnează iar înmatriculările de modele rulate scad sub 500 de unităţi pe lună. Este momentul potrivit pentru negocierea preţului la un automobil pe care îl urmăriţi de ceva timp, fiind posibilă obţinerea unei reduceri semnificative”, se spune în comunicat.

Odată cu încheierea perioadei estivale, pe piaţa de automobile rulate îşi fac intrarea maşinile de flotă. Companiile reînnoiesc de obicei în acest interval flotele auto şi pun la vânzare maşinile cu un istoric certificat şi o vechime de 2-3 ani.

Astfel, este perioada ideală pentru participarea la licitaţii sau pentru achiziţia unui model de buget sau de clasă medie, nu însă şi pentru un model premium.

„O avalanşă de modele de clasă medie sau compacte fac acum subiectul vânzării. Fie că este vorba de un Opel Corsa sau de o Dacia Logan, avem de-a face cu modele de 2-3 ani vechime, un rulaj de circa 60.000 km şi istoric. Discount-urile sunt însă mai mici deoarece marjele se diminuează”, a precizat managerul companiei.

El a adăugat că maşinile cele mai căutate sunt cele de provenienţă germană, precum VW, Opel, Audi sau Skoda, care ocupă de obicei şi primele locuri în înmatriculările second-hand de autovehicule.

„Sezonul sărbătorilor de iarnă este de obicei abundent în oferte iar parcurile de maşini rulate aduc în faţă toată gama disponibilă. De asemenea, cumpărătorii sunt în căutarea fie a primului automobil fie doresc să îl înlocuiască pe cel vechi. Astfel, piaţa este efervescentă, fiind aglomerată atât de oferte cât şi de cumpărători care caută varianta potrivită bugetului lor. La mare căutare sunt modelele second-hand cu gardă înaltă la sol, 4×4 sau chiar crossovere, care fac mai uşoară navigarea prin zăpadă de câţiva centimetri, pentru care practic înmatriculările se dublează sau se triplează”, se mai arat în comunicat.

AAA New Kopel, care face parte din grupul cu activităţi în sectorul auto New Kopel, a intrat pe piaţa locală în anul 2009, în urma unui parteneriat între New Kopel şi retailerul european specializat în automobile second hand AAA Auto.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Anglia renunţă la majoritatea restricţiilor antiepidemice
Anglia renunţă la majoritatea restricţiilor antiepidemice
Anglia a renunţat joi la aproape toate restricţiile antiepidemice aflate încă în vigoare pentru a combate COVID-19, ...
Despre lupta cu inflaţia
Despre lupta cu inflaţia
“Inflația apare atunci când oamenii încep să vorbească despre inflație” spune un citat celebru al lui Alan Blinder, ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.01.2022
Euro rămâne la 4,94 lei, aproape de nivelul anunţat ieri de BNR. Dolarul creşte.