Debitele râurilor din ţară vor fi în creştere în următoarele zile

19 02. 2023
Raul Arges poluat

„În prima zi a intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri din nord-vestul, vestul şi centrul ţării, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente pe râurile din Maramureş, Transilvania, Moldova şi zona montană a Munteniei, vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare”, avertizează hidrologii.

De altfel, până luni la miezul nopţii, se menţine avertizarea Cod portocaliu de viituri emisă vineri de INHGA, valabilă pe râuri din şapte judeţe precum şi un Cod galben de inundaţii, ce vizează cursuri de apă din Transilvania, Crişana, Moldova şi Banat.

În ceea ce priveşte debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), acesta va fi în scădere în primele cinci zile până la valoarea de 4.300 metri cubi pe secundă (mc/s), apoi în creştere până la valoarea de 4.600 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s).

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând ultimele trei zile ale intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Corabia.