1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

News

Debitul Dunării la intrarea în ţară va înregistra o scădere până la 7.900 mc/s, în următoarele zile

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va înregistra o scădere până la 7.900 metri cubi/secundă, în următoarele zile, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor martie şi aprilie, potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul 25 martie - 1 aprilie 2016.

26 mar, 2016 | ECONOMICA.net

"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în prima zi a intervalului până la valoarea de 8.700 m3/s, staţionar în următoarea zi, apoi în scădere până la valoarea de 7.900 mc/s, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor martie (6.700 m3/s) şi aprilie (7.900 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectoarele Gruia - Bechet şi Hârşova - Tulcea şi în creştere pe sectorul Corabia - Cernavodă, iar în a doua parte a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi - Tulcea", se arată în prognoza de specialitate, publicată, de INHGA.

Nivelurile în aval de Porţile de Fier, la staţiile hidrometrice reprezentative, se vor situa peste Cotele de Atenţie la Zimnicea, Feteşti şi Hârşova (în a doua parte a intervalului), la Cernavodă, pe sectorul Isaccea - Tulcea şi în Delta Dunării (pe toată durata intervalului).

Potrivit sursei citate, sectorul Dunării în aval de Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire.

"Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o urmărire atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor", precizează INHGA.

De asemenea, hidrologii au anunţat că rămâne valabilă avertizarea de inundaţii emisă în data de 21 martie 2016 pentru fluviul Dunărea. iar fenomenele vizate sunt menţinerea nivelurilor peste Cotele de Apărare ca urmare a propagării viiturii pe sectorul românesc al Dunării.

Astfel, rămâne valabil Codul galben de inundaţii pe Dunăre pe sectorul aval Isaccea (judeţul Tulcea) în intervalul 21 martie, ora 18,00 - 29 martie, ora 6,00.

INHGA precizează că pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.

În ceea ce priveşte prognoza de durată medie pe râurile interioare, în intervalul 26 martie, ora 7,00 - 1 aprilie, ora 7,00, hidrologii anunţă că în prima parte a intervalului, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someşului, Crişurilor, Mureşului, Timişului şi Bârzavei, care vor fi în creştere prin propagare doar în prima zi a intervalului şi cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din sudul ţării, unde vor fi tot în creştere prin propagare.

Potrivit INHGA, mici creşteri de niveluri şi debite se mai pot înregistra pe unele râuri mici din vestul, nordul şi centrul ţării datorită precipitaţiilor slabe prevăzute. În partea a doua a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în scădere pe râurile din sudul ţării, relativ staţionare pe cele din Moldova şi în creştere datorită precipitaţiilor prevăzute pe cele din vestul, nordul şi centrul ţării.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza aceste prognoze.

Sursa: AGERPRES

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO