Debutanţii cu facultate, cel mai bine plătiţi în companiile farmaceutice şi cel mai prost remuneraţi în bănci – studiu PwC

Cele mai mari salarii pentru angajaţii debutanţi cu studii superioare sunt oferite de companiile din sectorul farmaceutic. Acestea oferă la angajare debutanţilor absolvenţi de facultate salarii brute lunare de 3.700 lei, în vreme ce băncile remunerează angajaţii debutanţi cu studii superioare cu 1.800 lei brut lunar, potrivit ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PwC. Cele mai mari creşteri salariale medii au fost acordate de sectorul retail şi al bunurilor de larg consum, iar cele mai mici - în bănci.
Cristina Şomănescu - joi, 08 sept. 2016, 09:12
Debutanţii cu facultate, cel mai bine plătiţi în companiile farmaceutice şi cel mai prost remuneraţi  în bănci - studiu PwC

Companiile farmaceutice plătesc cel mai bine debutanţii cu studii superioare, băncile – cel mai prost.

Dintre companiile participante la studiul PwC, cele mai mari salarii pentru angajaţii debutanţi cu studii superioare sunt oferite de companiile din sectorul farmaceutic. Acestea oferă la angajare debutanţilor absolvenţi de facultate salarii brute lunare de 3.700 lei, în vreme ce băncile remunerează angajaţii debutanţi care au studii superioare cu 1.800 lei brut lunar.

Salariile pentru angajaţii debutanţi cu studii medii variază între 1.400 lei şi 1.600 de lei brut lunar, în funcţie de sector, arată datele ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România, realizat de PwC.

29% dintre companiile participante la studiu majorează salariile angajaţilor debutanţi după terminarea perioadei de probă.

Cele mai mari creşteri salariale medii au fost acordate în sectorul retail (creştere cu 4,3% faţă de 2015) şi al bunurilor de larg consum (plus 5,8% faţă de 2015), în vreme ce creşteri sub media pieţei au fost înregistrate în sectorul bancar (plus 2,6% faţă de nivelul din 2015), arată datele ediţiei din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell România realizat de PwC.

În medie, salariile din mediul privat au crescut cu 3,7% în 2016 faţă de nivelurile din 2015. Creşterea efectivă a salariilor medii din mediul privat e sub cea planificată iniţial de companii, de 3,9%, potrivit aceluiaşi studiu salarial.

„Anul acesta, sectoarele direct legate de consum (retail şi industria bunurilor de larg consum) au raportat cele mai mari creşteri salariale, influenţate fiind atât de creşterea salariului minim pe economie la nivel naţional, cât şi de rezultatele economice pozitive datorate reducerii TVA şi creşterii consumului. În schimb, sectoarele mai puţin legate de evoluţia consumului cu amănuntul, aşa cum este cel bancar, au menţinut o politică salarială mai prudentă, similar anilor anteriori”, a explicat Mihaela Mitroi, liderul departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC Europa de Sud-Est.

Si pentru 2017, companiile sunt prudente în privinţa creşterilor salariale bugetate, acestea fiind similare cu cele de anul acesta: 3,8% creşterea medie pentru întreaga piaţă, cu o dinamică mai accentuată în sectorul de retail (creştere cu 4,9%) şi cel industrial (plus 4,4%).

„Observăm că sectorul privat rămâne prudent în privinţa creşterilor salariale, semn că lecţiile din perioada crizei au fost însuşite, iar companiile vor să păstreze ritmul creşterilor salariale în linie cu câştigurile de productivitate şi având o viziune pe termen lung, fără a se lăsa influenţate de elemente conjucturale, care stimulează creşterea pe termen scurt ”, a declarat Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane a PwC România.

A crescut numărul angajatorilor care le oferă salariaţilor opţiunea programului flexibil, a lucrului de acasă, dar şi program scurt în zilele de vineri.

Concret, aproape un sfert dintre companiile participante la studiul PayWell România 2016 (23% dintre ele) oferă angajaţilor posibilitatea unui program de muncă flexibil.

13% dintre angajatorii participanţi la studiul PwC le oferă salariaţilor posibilitatea muncii de acasă, iar 8% dintre companii au programe mai scurte de lucru în zilele de vineri.

Numărul angajatorilor care încurajează aceste practici a crescut faţă de anii anteriori.

„Pe măsură ce piaţa muncii va deveni tot mai dinamică şi competitivă, va creşte numărul de angajatori care vor oferi astfel de beneficii salariaţilor, mai ales că generaţia Y apreciază foarte mult această flexibilitate în a decide când şi de unde lucrează. În vederea încurajării muncii flexibile ar fi necesare însă câteva clarificări ale legislaţiei muncii, în aşa fel încât angajatorii să se simtă confortabili să acorde aceste facilităţi salariaţilor”, e de părere Nicoleta Dumitru, manager Servicii de Consultanţă în Resurse Umane la PwC.

Cele mai multe companii oferă angajaţilor tichete de masă şi abonamente la clinici private.

Şi în 2016, cele mai frecvente beneficii extrasalariale pe care companiile din România le dau salariaţilor sunt tichetele de masă, oferite de 74% dintre angajatorii participanţi la studiu, şi abonamentele la clinicile medicale private, oferite de 55% dintre angajatorii care au participat la studiu.

Angajaţii din middle şi top management, dar şi cei din vânzări primesc cel mai frecvent bonusuri de performanţă

Bonusurile şi adaosurilor la salariu, prin care angajatorul răsplăteşte performanţa angajaţilor, sunt acordate cu precădere angajaţilor din middle management, top management şi angajaţilor din vânzări.

Două treimi dintre participanţii la studiu premiază cu bonusuri de performanţă angajaţii din vânzări. Pentru salariaţii din acest domeniu, bonusurile de performanţă reprezintă o treime din salariul anual.

Pentru angajaţii din linia de producţie, bonusul de performanţă ajunge la 9% din salariul anual, în timp pentru angajaţii din top management – până la aproape 40% din salariul anual.

Criteriile pentru acordarea bonusului de performanţă ţin mai ales de rezultatele individuale pentru angajaţii de vânzări şi pentru personalul operaţional, însă depind într-o mai mare măsură de rezultatele companiei pentru nivelurile de top şi middle management. Peste un sfert dintre angajatorii participanţi la studiu ţin cont exclusiv de rezultatele companiei atunci când decid acordarea bonusurilor de performanţă celor din middle şi top management.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2016 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 133 de companii din cinci sectoare economice: sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, sectorul farmaceutic şi cel al producţiei industriale. Studiul conţine, de asemenea, analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. Raportul PayWell conţine, de asemenea, informaţii despre politicile de remunerare ale companiilor (creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza unui număr de peste 20 de beneficii extrasalariale oferite de către angajatori, de la maşina de companie la tichete de masă.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...