Decizia Curţii Constituţionale din România, în presa internaţională

Decizia Curţii Constituţionale din România, care a validat luni votul Parlamentului privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, este relatată de numeroase agenţii şi publicaţii internaţionale, care continuă să urmărească evoluţia situaţiei de la Bucureşti.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 05:10
Decizia Curţii Constituţionale din România, în presa internaţională

Curtea Constituţională din România a validat luni votul Parlamentului privind suspendarea şefului statului, Traian Băsescu, şi l-a numit pe liderul majorităţii de centru-dreapta Crin Antonescu preşedinte interimar, deschizând calea către organizarea unui referendum la 29 iulie, scrie AFP, care a relatat pe larg despre situaţia din România, realizând inclusiv o cronologie a crizei politice de la Bucureşti, declanşată în urmă cu două luni.

Prezentând în detaliu întreaga situaţie din România, agenţia franceză aminteşte că judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se pronunţe marţi în legătură cu revocarea avocatului poporului şi cu legea care schimbă condiţiile de validare a referendumului. Potrivit acestui text, şeful statului va putea fi demis cu majoritatea voturilor exprimate, în timp ce din 2010 legea cerea majoritatea celor înscrişi pe listele de vot.

Ştirea agenţiei este preluată de numeroase publicaţii franceze, între care Liberation, Le Parisien, Le Monde, L’Express, Le Nouvel Observateur, precum şi de posturi de televiziune ca France 24, Euronews sau TV5.

Prestigiosul cotidian Wall Street Journal relatează, de asemenea, despre situaţia din România, citându-l pe premierul Victor Ponta, care susţine că „această decizie demonstrează că au fost respectate toate regulile democratice şi constituţionale”.

La rândul său, agenţia Reuters se apleacă asupra îngrijorărilor pe care le ridică în Uniunea Europeană „lupta politică în care se află preşedintele Traian Băsescu”. UE este îngrijorată de regresul democraţiei în România, care a aderat la blocul comunitar în 2007, după aproximativ un an de la confruntările dintre Bruxelles şi Budapesta cu privire la independenţa justiţiei şi libertatea presei.

Aceste conflicte cu privire la standardele politice au fost o diversiune nedorită pentru liderii europeni care se luptă cu criza financiară. Aceştia se plâng că UE nu are instrumente adecvate pentru a împiedica statele să regreseze în privinţa democraţiei, comentează Reuters.

Subiectul este abordat şi de Australian Associated Press (AAP), agenţia de presă naţională din Australia, care subliniază că judecătorii au deliberat timp de mai multe ore înainte de a lua o decizie cu privire la votul Parlamentului de săptămâna trecută.

Postul britanic BBC atrage atenţia asupra faptului că procesul de luare de decizii din România a fost stagnat din cauza conflictului dintre preşedinte şi premier, în timp ce Associated Press prezintă decizia Curţii Constituţionale, citându-l pe Victor Ponta, care îşi exprimă speranţa că românii vor vota împotriva preşedintelui Traian Băsescu.
Decizia Curţii Constituţionale este prezentată, de asemenea, de Bloomberg şi agenţia olandeză ANP.

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...