Decizia Curţii Constituţionale privind banii primăriilor va fi aplicată la termen

Decizia Curţii Constituţionale privind banii alocaţi primăriilor nu a apărut în Monitorul Oficial, astfel că Guvernul va prezenta o soluţie de aplicare a hotărârii în termenul legal de 45 zile de la publicare, precizează Finanţele, care arată că jumătate din primării au primit nejustificat fondurile.
Economica.net - mie, 06 iun. 2012, 17:46
Decizia Curţii Constituţionale privind banii primăriilor va fi aplicată la termen

Democrat-liberalul Adriean Videanu a declarat miercuri că PDL va depune o plângere penală împoriva premierului Victor Ponta pentru abuz în funcţie, dacă în 24 de ore nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale şi nu restituie banii primăriilor.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul Ponta „se joacă cu legea”, iar premierul a decis unilateral că nu este obligat să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să restituie banii primarilor, „în spiritul deciziei Curţii”.

Ministerul Finanţelor arată că Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului poate fi utilizat, conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, pentru alocarea de fonduri catre primării, în cazuri de urgenţă sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar şi pentru co-finanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Prin derogare de la Legea nr.500/2012, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 8/2012 prevede că Executivul poate aloca, prin hotărâre, până la sfârşitul anului 2012, fonduri către primării şi pentru plata de arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital.

Prin Hotărârea Guvernului 255/2012 a fost alocată, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, suma de 648,23 milioane de lei unui număr de 1.657 de primării, specificându-se că destinaţia o reprezintă plata de arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi co-finanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Ulterior, constatând că alocarea de fonduri către primarii prin Hotărârea Guvernului 255/2012 s-a făcut nerespectând prevederile legale menţionate, creând un prejudiciu la bugetul de stat, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012″, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Prin acest act normativ, Guvernul a decis ca sumele rămase neutilizate până la data de intrare în vigoare a OUG 15/2012, 8 mai 2012, de către primăriile respective sa fie restituite la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Decizia a avut la bază analiza datelor solicitate de către conducerea Ministerului Finanţelor Publice de la direcţiile generale ale finanţelor publice, în urma căreia a reieşit că un numar de 810 de primării (aproximativ jumătate) nu înregistrau arierate şi nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile la data primirii sumelor prin Hotărârea de Guvern nr.255/2012, ceea ce dovedeşte caracterul nelegal al alocărilor bugetare respective, se spune în comunicat.

În urma aplicării OUG 15/2012 a fost restituită la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului suma de 391,11 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei....
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare ...