Decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, publicată în Monitorul Oficial

Decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurare - reasigurare City Insurance, constatarea stării de insolvenţă şi promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
AGERPRES - lun, 27 sept. 2021, 15:59
Decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance, publicată în Monitorul Oficial

În termen de 30 de zile de la data publicării deciziei, City Insurance are obligaţia predării la Fondul de garantare a asiguraţilor a evidenţei contractelor de asigurare în vigoare la data retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii, a evidenţei complete a dosarelor de daună, precum şi evidenţelor tehnico – operative şi contabile aferente acestor contracte şi dosare în vederea publicării listei potenţialilor creditori de asigurări, beneficiari ai sumelor cuvenite de la Fondul de garantare a asiguraţilor.

De asemenea, s-a dispus prelungirea duratei mandatului administratorului temporar numai pentru a se asigura de către societate predarea evidenţelor menţionate.

Pe de altă parte, City Insurance poate formula contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei, însă contestaţia nu suspendă, pe timpul soluţionării acesteia, executarea măsurilor.

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă prin care Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate efectua plăţi creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere licenţei de funcţionare a asiguratorului pentru care s-au constatat indicii de intrare în stare de insolvenţă.

Ministrul Finanţelor, Dan Vâlceanu, a explicat, la momentul respectiv, că ordonanţa prevede şi modificarea definiţiei plafonului de garantare, astfel încât o persoană care are mai multe poliţe de asigurare să poată fi despăgubit pentru fiecare sumă de asigurare în parte. Totodată, plafonul de garantare a fost majorat de la 450.000 de lei la 500.000 de lei.

Ordonanţa de urgenţă adoptată mai prevede că Fondul de Garantare are şi competenţa de a deschide dosare de daună, la solicitarea petenţilor, în cazul daunelor avizate la asiguratori înainte de data retragerii autorizaţiei de funcţionare, dar pentru care nu s-au deschis dosarele de dauna, precum şi de a efectua constatari suplimentare pentru dosarele deja deschise de asiguratori, potrivit comunicatului Ministerului Finanţelor.

Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) a decis, recent, retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi solicită deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.

City Insurance S.A. este principalul asigurător românesc, cu o cotă de piaţă de 17%. A fost înfiinţată în anul 1998 de către un grup de investitori şi are sediul central în Bucureşti. Societatea are 400 de angajaţi şi 42 de birouri şi filiale, oferind o gamă largă de asigurări generale.

Ce se întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?

Ce vor face cei 3 milioane de clienți activi ai City Insurance și sutele de mii de păgubiți care au de încasat daune de la City Insurance? Legea le garantează plățile.

Din punctul de vedere al clienților și terților păgubiți (șoferi loviți de mașini cu RCA la City Insurance), procedura de faliment de la City Insurance nu va diferi cu nimic de cea de la Astra Asigurări și Carpatica Asig, celelalte două firme cu mari vânzări RCA ajunse în faliment în 2015, respectiv 2016. Mai precis, clienții cu polițe active le pot denunța și pot solicita FGA plata părții din asigurare rămase valabile. Mai clar, dacă ați încheiat o asigurare pe un an care expiră, să zicem, peste șase luni, FGA vă va plăti jumătate din prima pe care ați achitat-o. Rămâne de văzut dacă FGA va denunța automat toate polițele City Insurance, pentru că și aceasta este o variantă.

Pentru persoane fizice, nu aceasta este însă informația importantă, având în vedere că City a vândut aproape integral RCA și la prețuri mici, deci sumele ce ar putea fi recuperate sunt relativ neglijabile. Pe acest segment importantă va fi plata daunelor. Se va vedea exact câte dosare au rămas neplătite, însă este clar că va fi un număr mare, mult mai mare decât în cazul Astra Asigurări, de exemplu, pentru că numărul clienților cu RCA la City este aproximativ triplu decât a avut vreodată Astra. Cum la Astra au rămas de plătit circa 60.000-70.000 de dosare de daună, este de așteptat ca la City Insurance numărul lor să depășească lejer 100.000, mai probabil spre 150.000.

Conform legii, toți cei păgubiți în aceste dosare au dreptul să fie despăgubiți de către FGA. Procedura va fi însă una de durată. Un prim pas va fi ca FGA să preia toate dosarele City Insurance, lucru care se va întâmpla foarte rapid având în vedere că, spre deosebire de cazurile anterioare da faliment, acum FGA a fost chiar administrator al companiei, deci știe bine situația. După ce preia dosarele, FGA va putea începe să primească cererile de despăgubire. Cererile vor putea fi formulate de către păgubiți la FGA, pe o procedură asemănătoare cu cea normală, desfășurată cu firmele de asigurare. Se sună la call center, urmează constatarea, apoi evaluarea, avizarea și plata daunei. Diferența dintre firmele de asigurare și FGA este că Fondul va trece toate daunele printr-o comisie specială care să decidă valoare plății.

Mai există o diferența semnificativă. FGA nu plătește mai mult de 450.000 de lei per creditor de asigurare (daune materiale sau vătămări corporale ori daune morale), în timp ce polița RCA acoperă daune materiale de 1,22 milioane de euro și daune pentru vătămări sau deces până la 6,07 milioane de euro.

Totuși, majoritatea covârșitoare a păgubiților persoane fizice nu va fi afectată de această limitare, întrucât dauna medie pe RCA nu sare de 1500-2000 de euro în România, mult sub limita FGA.

Din păcate, vor fi afectate rudele persoanelor decedate în accidente și cei vătămați, care au obținut decizii judecătorești pe sume ce depășesc cei 450.000 de lei. Ei vor fi nevoiți să se înscrise la masa credală, pentru diferențe, alături de ceilalți creditori City Insurance (cel mai mare fiind chiar FGA).

Până la plata efectivă a daunelor, însă, vor trece luni de zile sau poate chiar un an. Aceasta pentru că FGA nu poate începe plățile până când instanța nu constată definitiv starea de faliment la City Insurance. La Astra, procesul a durat sub un an, însă la City Insurance, având în vedere dimensiunile mai mari, dar și abilităție deosebite arătate de firmă în a contesta orice și oriunde, s-ar putea să dureze mai mult.

Pentru cei care își permit, varianta la îndemână va fi să plătească dauna din propriul buzunar, pentru a își repara mașina și să se înscrie ulterior cu această sumă la FGA.

Aceasta este legislația în vigoare în momentul în care scriem acest text, însă, problema așteptării falimentului definitiv ar putea fi rezolvată printr-o OUG la care Guvernul lucrează deja, după cum spune premierul Cîțu.

Așa cum a arătat Economica.net, se intenționează modificarea legislației în sensul în care FGA să poată începe plățile imediat ce unei societăți de asigurare i-a fost ridicată autorizația de funcționare, fără a mai aștepta, deci, pronunțarea definitivă a falimentului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...