Declaraţia 112 va avea formular nou, actualizat în acord cu prevederile despre reţinerea CASS pentru partea din pensie care depăşeşte 4.000 de lei

În noul formular al declaraţiei D 112, aflat deocamdată la stadiul de proiect de ordin comun al Ministerelor Finanţelor, Muncii, Sănătăţii, vor fi introduse creanţe noi care vizează veniturile din pensii: contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru partea din pensie care depăşeşte suma de 4.000 de lei şi impozit pe veniturile din pensii. Formularul D112 va fi actualizat şi cu rubrică nouă pentru pentru declararea distinctă a salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri sub formă de salarii şi asimilate salariilor din străinătate, de la un angajator nerezident fiscal în România şi pentru care există un acord încheiat cu angajatorul pentru efectuarea calcului, plății și depunerii declaraţiei. Formularul actualizat al D 112 se va utiliza începând cu declararea veniturilor aferente lunii ianuarie 2022.
Cristina Şomănescu - joi, 27 ian. 2022, 14:09
Declaraţia 112 va avea formular nou, actualizat în acord cu prevederile despre reţinerea CASS pentru partea din pensie care depăşeşte 4.000 de lei

Declaraţia 112 va avea un formular actualizat, conform unui proiect de ordin comun al Ministerelor de Finanţe, Ministerului Muncii şi Sănătăţii pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate.
Formularul actualizat al D 112 se va utiliza începând cu declararea veniturilor aferente lunii ianuarie 2022.

Noutăţile aduse de noul formular al declaraţiei D 112:

– guvernul a introdus o casetă nouă în anexa 1.2 pentru declararea distinctă a salariaţilor care îşi desfăşoară activitatea în România şi obţin venituri sub formă de salarii şi asimilate salariilor din străinătate, de la un angajator nerezident fiscal în România și pentru care există un acord încheiat cu angajatorul pentru efectuarea calcului, plății și depunerii declaraţiei, reiese din proiectul de ordin consultat de Economica.net.

în nomenclatorul „creanţe fiscale” din anexa 2 au fost introduse noi creanţe care vizează veniturile din pensii:

  • impozitul pe veniturile din pensii, în baza articolului 2 alineatul (1) şi articolului 100 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
    contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pensionari, care realizează veniturii din pensii, pentru partea de venituri care depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, în acord cu dispoziţiile articolului 2 alineatul (2), articolul 155 alineatul (1) litera a^1 și articolul 168 alineatul (7^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

– în nomenclatorul „tip asigurat pentru alte entităţi asimilate angajatorului” din anexa nr. 3 a fost introdusă o categorie nouă de asiguraţi: persoane fizice care realizează venituri din pensii, declarate de Casa Naţională de Pensii Publice, prin Casele Teritoriale de Pensii şi de Casele Sectoriale de Pensii, precum şi cele declarate de alte entităţile care plătesc venituri din pensii.

– în nomenclatorul „indicativ condiţii speciale/deosebite” din anexa 5 au fost introduse valori noi pentru declararea locurilor de muncă în condiţii speciale, prevăzute de Legea 197 din 2021.

Economica.net vă aminteşte noutăţile aduse de Legea 197 din 2021:

Locurile de muncă încadrate în condiții speciale (art.30 din Legea nr.263/2010) se completează cu litera i), care vizează activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui.

Aceste dispoziții vizează:

  • reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 25 de ani activități în condițiile mai sus menționate;
  • utilizarea, la determinarea punctajului mediu anual, a unui stagiu complet de cotizare de 25 ani, pentru persoanele care au desfășurat cel puțin 30 de ani activități în condițiile antemenționate.
Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...