Declaraţia unică 2021: care e plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în anul 2021; răspunsuri oficiale

Cristina Şomănescu - mie, 10 mart. 2021, 22:25
Declaraţia unică 2021: care e plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în anul 2021; răspunsuri oficiale

Plafonul aferent declaraţiei unice este de 27.600 de lei în 2021, reiese din datele comunicate de ANAF pentru Economica.net. Oficialii Fiscului au clarificat pentru Economica.net care e valoarea plafonului minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în anul 2021, în contextul atipic al începutului de an, în care avem oficial două niveluri ale salariului minim în luna ianuarie.

Declaraţia unică în 2021: cât va fi plafonul în funcţie de care puteţi afla dacă asigurarea socială la sănătate e obligatorie sau opţională pentru dumneavoastră în 2021, în contextul în care în ianuarie avem două niveluri ale salariului minim?

Plafonul aferent declaraţiei unice este de 27.600 de lei în 2021, potrivit informaţiilor comunicate de ANAF pentru Economica.net. Economica.net vă aminteşte că plafonul declaraţiei unice creşte odată cu majorarea salariului minim pe economie. Aceasta înseamnă că anual scade numărul oamenilor care au obligaţia să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi la sistemul public de pensii.

De ce e important

Pe de o parte, în ianuarie avem oficial două niveluri ale salariului minim pe economie: 2.230 de lei brut de la 1 ianuarie până la 12 ianuarie inclusiv şi 2.300 de lei brut începând cu 13 ianuarie.
Economica.net a scris pe larg despre epopeea salariului minim pe economie în 2021. Cel mai recent material despre acest subiect îl puteţi citi la acest link.

Pe de altă parte, plafonul minim anual pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru veniturile extrasalariale  din anul 2021 se stabileşte prin înmulţirea salariului minim în vigoare în 2021 cu 12 luni.

Oficialii Fiscului au răspuns pentru Economica.net că în acest an, la stabilirea plafonului minim aferent declaraţiei unice, se ia în calcul doar valoarea salariului minim de 2.300 de lei brut lunar, în vigoare începând cu 13 ianuarie, după cum Economica.net a scris pe larg aici.
“Pentru stabilirea de către contribuabili, în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, a contribuțiilor sociale datorate începând cu data de 1 ianuarie 2021, se utilizează salariul minim brut pe ţară aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv valoarea de 2.300 lei”, au răspuns pentru Economica.net oficialii ANAF.

Creşte plafonul aferent declaraţiei unice în 2021. Cum vă afectează această majorare

Asigurarea socială a oamenilor care au doar venituri extrasalariale aflate sub plafonul de 27.600 de lei e opţională şi costă 6.900 de lei pentru tot anul 2021, dacă aleg să se asigure la nivelul salariului minim,  rezultă dintr-o statistică Economica.net. Aceasta înseamnă creşterea cu 210 lei a sumei plătite ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii pentru tot anul 2021 faţă de nivelul anului trecut, reiese din analiza Economica.net.

Asigurarea la sănătate a oamenilor care nu au venituri fiscalizate în acest an costă 1.380 de lei, arată calculele făcute de Economica.net. În cazul oamenilor care au doar venituri extrasalariale sub plafon, valoarea asigurării la sănătate depinde de data la care trimit declaraţia unică la Fisc. Vom reveni cu detalii despre subiect într-un articol distinct.

Ca să vă asiguraţi la sistemul public de pensii şi/sau la sănătate, trebuie să trimiteţi declaraţia unică la Fisc, completată corect, urmând ca banii să-i plătiţi până la 25 mai 2022 inclusiv.

Declaraţia unică pentru anul 2021 anul un formular nou.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în 2020 şi pentru veniturile estimate în 2021 are nou formular, reglementat prin Ordinul ANAF nr. 14 din 2021, publicat marţi, 12 ianuarie, în Monitorul Oficial.

  • În acest an, declaraţia unică va fi trimisă la Fisc şi de către beneficiarii de drepturi de autor, de profesioniştii şi avocaţii care au primit indemnizaţie de şomaj tehnic ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19, aceştia urmând să plătească impozit pe venit, CAS şi CASS pentru banii încasaţi de la stat.

Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect la acest link:

De unde descărcaţi formularul editabil al declaraţiei unice pentru veniturile estimate în 2021?

PDF-ul inteligent al declaraţiei unice poate fi descărcat de la acest link, accesând soft-ul A, actualizat de Fisc la 15 ianuarie 2021.

Economica.net a scris, pe larg, aici cum se deschide formularul pdf inteligent al ANAF.

Declaraţia unică în 2021: formularul inteligent, publicat de ANAF, se deschide la fel de complicat ca până acum. Iată paşii de urmat

Te-ar mai putea interesa și
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii aleg berea pentru sărbătorile din acest an – studiu
Românii intenţionează să achiziţioneze şi să consume în primul rând bere în acest an de sărbători, 49,3% dintre respondenţii unui studiu indicând acest tip de băutură ca fiind prima......
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh
Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea ...
Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea ...
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cum folosesc românii din diaspora Google pentru a rămâne conectați cu țara – studiu
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Google a prezentat concluziile unui studiu despre modul în care românii din diaspora ...
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Şeful AIEA speră să găsească o soluţie pentru centrala nucleară Zaporojie până la sfârşitul anului
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina pentru crearea ...