Cum îşi protejează fraţii Dedeman afacerea de eventuale crize sectoriale

Ajuns la afaceri de circa 1,5 miliarde de euro anual, retailerul DIY român Dedeman e cel mai bun exemplu de diversificare a business-ului pentru a asigura profit în continuare și pentru a proteja afacerea de eventuale crize sectoriale. Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care deţin Dedeman, au o avere estimată între 1,1 şi 1,2 miliarde de euro, conform Top 300 Capital, au investit în real estate, au devenit dezvoltator imobiliar și au cumpărat acţiuni pe bursă de la un producător de materiale de construcții și companii din energie şi au lansat un fond de investiții cu o valoare de 50 de milioane de euro dedicat antreprenorilor români.
Răzvan Zamfir - Dum, 14 iul. 2019, 20:50
Cum îşi protejează fraţii Dedeman afacerea de eventuale crize sectoriale

Prima investiție a retailerului DIY Dedeman, lansat în 1992, care mai deține și dealer-ul auto Dedeman Automobile, a fost în anul 2013, când a cumpărat cu 1,4 milioane de euro fosta fabrică Mobila Elbac din Bacău. Și de aici pare a fi început totul, apetitul de achiziții al fraților Pavăl  a continuat cu mai multe tranzacții în 2017-2019, care i-au transformat în acționarul majoritar al producătorului de materiale de construcții Cemacon și a continuat cu preluarea în 2018 și 2019 a clădirilor de birouri The Bridge din București și The Office din Cluj-Napoca, în tranzacții cu o valoare totală de 320 milioane de euro.

Ultimul deal anunțat de Dedeman, asocierea cu Element Industrial pentru dezvoltarea Eli Park 1, parc logistic de 50.000 mp din zona Chitila-Buftea înseamnă transformarea companiei din investitor imobiliar, după ce în ultimele 12 luni a cumpărat proiectele de birouri The Bridge din București pentru 200 de milioane de euro și The Office din Cluj-Napoca cu circa 120 de milioane de euro, în dezvoltator, devenind activ în construcția de proiecte și nu doar investitor pasiv.

De asemenea, compania celor doi frați a înființat un fond de investiții dedicat companiilor cu capital privat local în valoare de 50 milioane de euro, condus de Laurenţiu Ciocîrlan, şef al departamentului de investiţitii al Raiffeisen.

„Considerăm că este un moment potrivit pentru a ne adresa acestui segment de companii, care au prea puține opțiuni de finanțare pentru dezvoltare, în ciuda faptului că reprezintă categoria cea mai dinamică și promițătoare din economia României. Suntem siguri că printre aceste firme se găsesc și cele care peste câțiva ani vor fi noile campioane ale businessului românesc. Este primul fond de private equity cu capital românesc care își propune să sprijine firmele locale atât în consolidarea prezenței pe piața din România cât și în extinderea lor regională”, spunea Dragoș Pavăl.

Investiții pe bursă

Dedeman a ajuns și acționar majoritar al Cemacon, prin intermediul a doua companii, Dedeman și Pif Industrial, care controlează împreună circa 56,1% din acțiunile producătorului de blocuri ceramice și a cumpărat 6% dintre acțiunile Transelectrica, 5% dintre cele ale Electrica și 7% din Conpet. Tot pe bursă, cei doi frați Pavăl au preluat circa 23% dintre acțiunile producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Patronii Dedeman au cumpărat integral și Moldova Farming SRL, companie agricolă, care lucrează circa 8.000 de hectare de teren, după ce, în 2017, cei doi achiziționaseră un pachet de 20% din companie.

În fine, compania e aproape de preluarea fostei platforme industriale Letea SA Bacău, acolo unde ar urma să fie dezvoltat un hub de business. Vânzarea activelor imobiliare ale Letea SA, (circa 342.449 mp teren, clădiri și construcții speciale), în trecut cea mai mare fabrică de hârtie din Estul Europei, se realizează prin negociere directă, prețul oferit fiind de 3,16 milioane euro.

Mai mult, frații Pavăl au contribuit cu două milioane de lei la platforma ROCA, lansată de Casa de Insolvență Transilvania, și dedicată susținerii afacerilor românești aflate în dificultate.

E cert faptul că între antreprenorii români, Dedeman e printre singurii trecuți deja la alt nivel, care se apropie de maturitate, și-și diversifică operațiunile pentru a-și securiza business-ul și a maximiza profitul, dar în același timp susține și dezvoltarea mediului de afaceri românesc.

Te-ar mai putea interesa și
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii G7 se angajează să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace
Liderii statelor celor mai industrializate (G7) s-au angajat să distribuie un miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 statelor sărace, până la sfârşitul anului viitor, a anunţat duminică......
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Preşedintele Consiliului Concurenţei: Economia noastră a mers surprinzător de bine în 2020
Economia românească a mers suprinzător de bine în pandemie şi a existat o capacitate excelentă de adaptare la criză ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Drum Expres Craiova – Pitești: Oseminte descoperite într-un sit arheologic pe şantierul tronsonului 1
Mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pentru ...
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase pentru ei
Chiriţoiu despre liberalizarea pieţei de energie: Important e să convingem oamenii să treacă în contracte mai avantajoase ...
Furnizorii de gaze şi electricitate vor avea în oferta lor şi contracte mai avantajoase o dată cu liberalizarea pieţei ...