Deficit aproape zero şi în august. La opt luni 1,18% PIB, cu mai mult de un punct sub ţinta pe 2012

Bugetul general consolidat a încheiat luna august cu un deficit de 0,03% din PIB, similar celui din iulie, astfel că după primle opt luni înregistrează un sold negativ de 1,18% din PIB, cu mai mult de un punct procentual sub ţinta convenită cu FMI, de 2,2% din PIB.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 08:53
Deficit aproape zero şi în august. La opt luni 1,18% PIB, cu mai mult de un punct sub ţinta pe 2012

„Veniturile au crescut în primele opt luni cu 8,1% din PIB, şi au depăşit 125 de miliarde lei, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu numai 2,8%, la circa 133 miliarde lei”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Astfel, potrivit datelor preliminate, deficitul bugetar de la finele lunii august s-a situat puţin peste 7 miliarde lei, reprezentând 1,18% din PIB-ul estimat pentru acest an, de 607,3 miliarde lei.

În aceste condiţii, Guvernul are la dispoziţie pentru ultimele patru luni ale anului un spaţiu de cheltuieli neacoperite de venituri bugetare de circa 6,2 miliarde lei pentru a se încadra în ţinta de deficit.

Execuţia bugetului general consolidat după primele şapte luni s-a încheiat cu un deficit de 6,97 miliarde de lei, respectiv 1,15% din PIB, faţă de un deficit de 1,96% din PIB în perioada similară din 2011 şi de 1,12% din PIB după primul semestru din acest an.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să reducă deficitul bugetar în acest an la 2,2% pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

Totodată, prin cea mai recentă scrisoare cu FMI Executivul s-a angajat să evite derapajele fiscale în perioada alegerilor generale de la sfârşitul acestui an, chiar dacă vor exista „presiuni” pentru relaxarea fiscală, şi să asigure o disciplină strictă la nivelul finanţelor publice locale.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar trebui să promoveze inovarea și să limiteze abuzurile
Statele UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind reglementarea inteligenței artificiale. Înțelegerea ar ...
Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei legislaţii fără precedent la nivel global pentru a reglementa inteligenţa artificială (IA), după trei zile de negocieri intense între statele......
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere ...
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...