Deficit bugetar de 2,4 miliarde lei, 0,39% din PIB, după primele două luni

Deficitul bugetar după primele două luni s-a plasat la 2,44 miliarde de lei, 0,39% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mic faţă de cel de 2,7 miliarde lei, sau 0,46% din PIB, din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 11:40
Deficit bugetar de 2,4 miliarde lei, 0,39% din PIB, după primele două luni

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 29,28 miliarde lei, reprezentând 4,7% din PIB, au fost cu 0,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Impozitul pe venit a crescut cu 11,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce impozitul pe profit înregistrează o scădere cu 1,2 miliarde lei ca urmare a faptului că termenul de plată a acestuia a fost decalat de la 25 ianuarie la 25 martie ale anului, astfel că veniturile colectate din impozitul pe profit vor fi comparabile ca nivel de încasare la sfârşitul trimestrului I 2013, potrivit Ministerului Finanţelor.

Evoluţii favorabile s-au înregistrat şi la accize (+18,9%) şi contribuţii de asigurări (+2,4%).

Veniturile din taxa pe valoare adăugată a crescut cu 2,6% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în condiţiile în care încasările au fost mai mari cu 5%, în timp ce rambursările au urcat cu 12%.

Veniturile nefiscale au avansat cu 12,1% la nivelul bugetului general consolidat, creşterea înregistrându-se la bugetul de stat cu 30,3% şi la instituţiile autofinanţate cu 2,%, în timp ce la bugetele locale s-au redus cu 4,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 31,73 miliarde lei, reprezentând 5,1% din PIB, s-au redus în termeni nominali cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+16,6%) ca urmare a reîntregirii totale a salariilor personalului bugetar la nivelul lunii iunie 2010.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 8,4%, ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi de către fondul naţional de sănătate.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,7 miliarde lei (0,47% din PIB).

Pe luna ianuarie, execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent similar celui înregistrat în aceeaşi perioadă din anul precedent, respectiv 1 miliard de lei, reprezentând 0,17% din PIB.

Guvernul a construit bugetul pentru acest an avînd în vedere un deficit de 2,1% din PIB.

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit de 14,8 miliarde lei, respectiv 2,52% din PIB, uşor peste ţintele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, de 14,66 miliarde lei şi 2,4% din PIB, Finanţele arătând că la nivel relativ diferenţa a provenit din revizuirea PIB.

Te-ar mai putea interesa și
BVB: Acţiunile OMV Petrom, cele mai lichide în săptămâna care se încheie duminică
BVB: Acţiunile OMV Petrom, cele mai lichide în săptămâna care se încheie duminică
Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti a depăşit 444,6 milioane de lei în săptămâna care se încheie duminică, iar capitalizarea bursieră a......
Preţul energiei pe bursă a crescut de 2,4 ori în mai 2021 față de aceeași lună din 2020
Preţul energiei pe bursă a crescut de 2,4 ori în mai 2021 față de aceeași lună din 2020
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 289 lei ...
Mai puţini beneficiari de ajutor social în aprilie
Mai puţini beneficiari de ajutor social în aprilie
Numărul beneficiarilor de ajutor social a fost, în luna aprilie, de 169.690, în scădere cu 2.467 persoane faţă de luna ...
Dispută pe trotuare în Roma între proprietarii de cafenele și șoferi
Dispută pe trotuare în Roma între proprietarii de cafenele și șoferi
Pe măsură ce Capitala Italiei încearcă să îşi repornească economia după pandemia de coronavirus, autorităţile ...