Deficit bugetar în aprilie din locale şi subvenţii, în pofida creşterii record a veniturilor

Bugetul general consolidat a înregistrat deficit şi în luna aprilie, deşi veniturile au avut o creştere lunară record, pe fondul unor cheltuieli mai ridicate pe subvenţii în agricultură şi plăţilor realizate de autorităţile locale pentru acoperirea facturilor din investiţii şi bunuri şi servicii.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 13:12
Deficit bugetar în aprilie din locale şi subvenţii, în pofida creşterii record a veniturilor

Potrivit unor surse oficiale, negocierile cu FMI pleacă de la un deficit de peste 0,8% din PIB după patru luni, ceea ce înseamnă că în aprilie execuţia bugetară a închis cu un sold negativ în jur de 0,25% din PIB.

Înţelegerile actuale cu FMI şi Comisia Europeană prevăd pentru întregul an un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe cash şi de maxim 3% după metodologia ESA.

Autorităţile locale au înregistrat un excedent semnificativ în primele trei luni, mai ales că la finele lunii martie au intrat toate sumele aferente impozitelor pe proprietate, dar din aprilie au realizat cheltuieli mult mai mari pentru achitarea facturilor restante, în principal din categoria investiţiilor, dar şi de pe capitolul bunuri şi servicii.

În aceste condiţii, bugetul autorităţilor localele a închis luna aprilie pe deficit.

La bugetul de stat, creşteri de cheltuieli s-au înregistrat la subvenţii, dar şi la investiţii.

Potrivit unor surse oficiale, execuţia bugetară este în parametri conveniţi cu FMI şi CE, întrucât cheltuielile mai ridicate din aprilie au fost direcţionate către plăţi sezoniere şi achitare de facturi restante, care în alţi ani s-ar fi reflectat în buget cu întârziere.

Cel mai important indicator în negocieri îl reprezintă veniturile bugetare, care au urcat aprilie la maximul lunar din acest an, atât în termeni nominali, cât şi relativi, în comparaţie cu încasările din perioada similară a anului trecut.

În aceeaşi lună au fost suportate de la buget plăţi pentru mai multe programe UE, bani care vor reveni pe partea de venituri în următoarele luni.

Guvernul a decis la începutul lunii aprilie să scoată din Trezorerie suma de 750 milioane lei pentru a acoperi şi în al doilea trimestru plăţile aferente proiectelor din Programul Operaţional Regional (POR), la care s-au adăugat în a doua parte a lunii 500 milioane lei pentru plăţile aferente proiectelor din Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

Ministrul interimar al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat recent că statul are rezerve suficiente pentru majorarea salariilor, rezerve care se găsesc în contul Trezoreriei statului, atât în lei, cât şi în valută.

El a precizat că în conturile Ministerului de Finanţe sunt 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei. Totodată, Drgoi a spus că sunt îndeplinite toate precondiţiile pentru atragerea a încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare de la Banca Mondială.

Practic, Trezoreria are la dispoziţie sume mult mai mari decât deficitul bugetar din acest an, ceea ce înseamnă că şi în cazul unei reacţii negative a pieţelor internaţionale la decizia de creştere a salariilor, România nu va avea o problemă de finanţare.

Drăgoi a menţionat joi că suma netă pentru reîntregirea salariilor începând cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei, menţionând că prin politica de înlocuire a unui singur angajat din 7 plecări naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 să se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat iniţial.

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului 31 miliarde lei (7,1 miliarde euro) pe piaţa locală. La această sumă se adaugă 2,25 miliarde dolari, finanţare atrasă prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...