Deficitul comercial agroalimentar este în scădere. Urmează un al doilea an cu excedent?

În prima jumătate a acestui an, România a cumpărat mai multă mâncare decât a exportat. Comparativ cu primele 6 luni ale anului trecut, deficitul comercial este însă în scădere.
Alina Stanciu - Dum, 21 sept. 2014, 11:30
Deficitul comercial agroalimentar este în scădere. Urmează un al doilea an cu excedent?

În primele 6 luni ale acestui an, România a importat produse agroalimentare în valoare de peste 2,4 miliarde de euro şi a exportat de aproximativ 2,1 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică. Deficitul comercial de produse agroalimentare se cifrează astfel la 358,7 milioane de euro, faţă de 447 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Aceasta în contextul în care, pentru prima dată după 1994, anul trecut valoarea alimentelor româneşti comercializate peste graniţe a depăşit-o pe cea a produselor importate, excedentul comercial fiind de 324,9 milioane de euro.

Unde am exportat

Potrivit INS, 65% din exporturile de produse agroalimentare raportate în prima jumătate a acestui an, adică în jur de 1,3 miliarde de euro, au fost direcţionate către celelalte state UE. Astfel, am exportat în valoare de 371 de milioane de euro în Italia, de 144,8 milioane de euro în Ungaria, de 166,6 milioane de euro în Bulgaria şi de 96,8 milioane de euro în Franţa. Dintre statele non-UE, alimentele româneşti au ajuns în Egipt (174,4 milioane de euro), Libia (102,6 milioane de euro), Turcia (56,2 milioane de euro) şi Federaţia Rusă (51,7 milioane de euro).

De unde cumpărăm

În ceea ce priveşte importurile, 81,8% provin din statele comunitare şi mai ales din Ungaria (358,7 milioane de euro), Germania (354 de milioane de euro), Polonia (205,3 milioane de euro) şi Olanda (202 milioane de euro). Dintre ţările din afara Uniunii Europene, din Turcia am consumat cele mai multe produse agroalimentare (94,3 milioane de euro), Republica Moldova (25,6 milioane de euro) şi SUA (25,2 milioane de euro). 

România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 2,03 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu aproape 10% (180,9 milioane de euro) faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile, totalizând 2,32 miliarde de euro, au depăşit cu 1,1% (25,7 milioane de euro) valoarea înregistrată în semestrul I din 2013.

Principalul produs exportat în perioada menţionată a fost porumbul (1.074.400 tone), cantitatea livrată fiind în creştere cu aproape 66% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, iar încasările mai mari cu 85,2 milioane de euro, până la 328,6 milioane de euro. Volumele superioare exportate au generat venituri suplimentare la ţigări (+83,6 milioane euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+22,9 milioane de euro), nuci (+19,9 milioane euro), produse de brutărie-patiserie (+8,4 milioane de euro).

În topul importurilor s-au menţinut, în primele şase luni, carnea de porc şi preparatele alimentare, cu o valoare de 118,8 milioane de euro pentru 66.000 de tone, respectiv 81,7 milioane de euro (23.700 tone).

Uniunea Europeană rămâne principalul partener în comerţul agricol al României cu o pondere valorică de 64,6% în privinţa livrărilor de produse agroalimentare către această destinaţie şi de 80,7% pe partea de achiziţii din statele membre UE.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist în privinţa balanţei comerciale pentru anul 2014, în condiţiile în care ‘experienţa ne arată că volumul cel mai mare de export este în a doua parte a fiecărui an şi atunci există premise importante să avem al doilea an consecutiv cu balanţă pozitivă’.

România a reuşit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...