Deficitul comercial cu mâncare a sărit din nou de pragul de 1 miliard de euro încă din primele 11 luni ale anului trecut

Diferența dintre valoarea importurilor de produse agroalimentare și cea a exporturilor a trecut din nou de pragul de 1 miliard de euro în primele 11 luni ale anului trecut, după ce în 2021 și 2022 deficitul în primele 11 luni a fost sub acest prag.
Alina Stanciu - lun, 12 feb. 2024, 22:08
Deficitul comercial cu mâncare a sărit din nou de pragul de 1 miliard de euro încă din primele 11 luni ale anului trecut

România a importat în primele 11 luni ale anului trecut produse agroalimentare în valoare de 12,3 miliarde de euro, cu 2,8% mai mult decât cu un an în urmă și a exportat în valoare de 11,3 miliarde de euro, cu 2% peste 2022, arată ultimele date ale Institutului Național de Statistică consultate de Economica.

Astfel, deficitul comercial a ajuns la puțin peste 1 miliarde de euro, față de 908,7 miliarde de euro în perioada similară a lui 2022. Anul trecut, luna decembrie a adus și o depășire a pragului de 1 miliard de euro deficit, ajungându-se la final de an la 1,2 miliarde de euro. În 2021, deficitul comercial cu produse agroalimentare a fost de 543 de milioane de euro.

 

Top produse deficitare

În ceea ce privește produsele care au adâncit cel mai mult diferența dintre importuri și exporturi, situația a rămas aproape neschimbată, cu unele excepții. Mai exact, din punct de vedere valoric, carnea de porc rămâne cel mai deficitar produs, INS raportând un minus de 947,2 milioane de euro, cu 28% mai mare decât cu un an în urmă.

Urmează, ca și în 2022, preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor cu un deficit de 452,9 milioane de euro, cu 12% mai mare decât anul anterior, precum și brânza și cașul cu un deficit de 368 de milioane de euro, cu 3,1% mai mare decât anul anterior.

Produsele de brutarie, de patiserie și biscuiții reprezintă a patra categorie din punct de vedere al valorii deficitului comercial, cu un minus de 325,6 milioane de euro (plus 10,5% vs 2022), fiind urmată de cafea (304,9 milioane de euro, plus 6,2% vs 2022).

Carnea de porc și produsele de brutărie și patiserie, cele mai mari importuri

După cum menționam anterior, deficitul comercial s-a adâncit pe fondul creșterii importurilor într-o proporție mai mare decât cea a exporturilor. Și, dacă vorbim despre importuri, acestea au fost dominate, ca și anii anteriori, de carnea de porc pentru care românii au plătit 950,5 milioane de euro, cu 28% mai mult decât anul trecut. Urmează produsele de brutărie patiserie și biscuiți – 600,4 milioane de euro, preparate preparate pentru hrana animalelor – 486,9 milioane de euro, preparate alimentare nespecifice – 474,5 milioane de euro și brânză și caș – 459,1 milioane de euro.

 

Exporturile de porumb și floarea-soarelui au scăzut semnificativ

La export, România continuă să fie o sursă importantă de materii prime pentru restul Europei și țările terțe.  Pentru livrările de grâu România a încasat în primele 11 luni ale anului trecut 1,8 miliarde de euro, cu 1,5% mai mult decât în 2022. În schimb, valoarea livrărilor  de porumb, al doilea cel mai exportat produs agroalimentar românesc, s-a diminuat anul trecut cu 19% față de anul anterior, până la 1,3 miliarde de euro, în timp ce pentru semințele de rapiță, fermierii și traderii au încasat 1 miliard de euro, cu 48,7% mai mult. Semințele de rapiță au devenit al treilea cel mai exportat produs agroalimentar, luând locul semințelor de floarea-soarelui (763,1 milioane de euro, cu 24,3% mai puțin decât în 2022), care s-au plasat în funcție de valoarea exporturilor  pe locul cinci, făcând loc produselor care conțin tutun (966,3 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...