Deficitul comercial poate ajunge la 3-4% din PIB, în 2013

Exporturile constituie o şansă imensă pentru România, deficitul balanţei comerciale fiind estimat pentru 2013 la sub 5%, dar nu exclud posibilitatea ca acesta să scadă la 3-4% din PIB, a spus, marţi, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 09:47
Deficitul comercial poate ajunge la 3-4% din PIB, în 2013

‘Exporturile pe patru luni au crescut cu 4,2% până la 15,6 miliarde euro. Deficitul a scăzut sensibil faţă de anul 2012 şi este chiar posibil ca acesta să ajungă la 3-4% din PIB. Cea mai mare realizare cred că este creşterea exporturilor pe pieţele terţe. În primele patru luni ale lui 2013, exporturile României pe pieţele terţe au crescut cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2013. România începe să iasă din relativa captivitate a exporturilor în Uniunea Europeană’, a precizat ministrul Varujan Vosganian.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a semnat un protocol cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian, prin care se concretizează decizia autorităţilor de a acorda un sprijin eficient mediului de afaceri privat. Scopul acestui protocol este şi acela de a permite Ministerului Economiei de a include reprezentanţele camerelor private în structura ataşaţilor comerciali ai statului.

‘Acest document semnat în interesul oamenilor de afaceri ne lasă să înţelegem că statul începe să facă paşi spre comunitatea de afaceri. S-au mai făcut astfel de încercări, dar relaţia dintre noi şi stat a fost la fel ca între călăreţi şi cal, noi fiind calul’, a spus Mihail Vlasov.

Printre priorităţile protocolului semnat între CCIR, Ministerul Economiei şi Uniunea Camerelor de Comerţ Bilaterale se află evidenţierea rolului întreprinzătorului român în străinătate.

‘Suntem pregătiţi să promovăm investitorii români în străinătate, să colaborăm cu consulii onorifici în egală măsură şi cu reprezentanţii Camerelor de Comerţ ale României din străinătate. Dorim să conectăm România pe pieţe emergente noi şi să ne consolidăm statutul pe cele pe care deja activăm’, a spus Varujan Vosganian.

Printre noile destinaţii pe care Ministerul Economiei le are în vedere se află Indonezia şi Vietnamul. Brazilia, China, Mexic, Turcia sunt destinaţii pe care România este deja prezentă, dar care prezintă potenţial bun de dezvoltare a exporturilor României.

‘Trebuie să demontăm mitul conform căruia România exportă preponderent materii prime. Trei pătrimi din exporturile României sunt produse ale industriei producătoare, din care 50% sunt exporturi din domeniul producţiei de automobile’, a mai precizat Varujan Vosganian.

Conform protocolului, în strategia economică se va introduce şi fenomenul de diplomaţie economică, un parteneriat public-privat între Guvern şi mediul de afaceri.

Reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi ai Uniunii Camerelor de Comerţ Bilaterale, membră a Colegiului de Conducere a CCIR, au semnat marţi semnat marţi un Protocol de colaborare.

Documentul este menit să contribuie la facilitarea schimbului de informaţii economice şi asigurarea sprijinului pentru realizarea obiectivului strategic de reindustrializare a României, în paralel cu luarea tuturor măsurilor necesare unui mediu de afaceri cât mai prietenos şi favorabil investiţiilor şi dezvoltării economice.

Semnarea protocolului reflectă decizia autorităţilor de a acorda un sprijin eficient mediului de afaceri privat, ale cărui interese la nivel naţional şi internaţional sunt reprezentate de Sistemul Cameral şi de stabilire a unei agende comune de priorităţi în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...