Deficitul de forţă de muncă în IT&C continuă să crească şi ajunge la 21.000 de oameni în 2021, fără să luăm în calcul emigrarea – studiu

Deficitul de forţă de muncă în IT&C va continua să crească până la aproape 21.000 de oameni în anul 2021, fără să luăm în calcul emigrarea specialiştilor din acest domeniu, potrivit unui amplu studiu sociologic realizat de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.
Cristina Şomănescu - mar, 04 iun. 2019, 18:33
Deficitul de forţă de muncă în IT&C continuă să crească şi ajunge la 21.000 de oameni în 2021, fără să luăm în calcul emigrarea - studiu

Deficitul de forţă de muncă se va menţine la cote ridicate în IT&C, cu toate că a fost declarat prioritate strategică de autorităţi şi în ciuda facilităţilor fiscale acordate angajaţilor, potrivit unui studiu sociologic de amploare, realizat de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.

Studiul care se numeşte „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” arată că deficitul de angajaţi din IT&C, sector aflat în ascensiune în România, cu potenţial şi ritm de creştere superioare mediei naţionale, va continua să crească la 18.700 de oameni în 2019 şi la peste 20.000 în anul 2021.

„Estimările realizate privind diferite componente ale cererii (prognozele privind potențialul de creștere al sectorului) și ofertei de forţă de muncă (componente demoeconomice, înrolările în diferite forme de învăţământ şi formare la specializările specifice sectorului, rate de abandon şcolar) au condus la concluzia că, în lipsa unor măsuri adecvate, deficitul de forță de muncă în sectorul IT&C va continua să crească la 18.700 persoane în 2019 și la peste 20.000 în anul 2021”, se arată în studiul realizat de KPMG şi de Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române, consultat de Economica.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spunea recent că nu i se pare normal ca IT-iştii să fie în continuare scutiţi de la impozitul pe venit, declaraţie care a stârnit rumoare.

  • „Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer”, a spus preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, sâmbătă, 2 iunie, la Mediaş, potrivit News.ro.

Amploarea crizei de personal din IT: în următorii doi ani vom avea nevoie de peste 20.000 de specialişti pe care nu-i putem asigura din resurse interne, în pofida facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din domeniu.

Estimări privind evoluţia cererii şi ofertei de forţă de muncă în sectorul IT&C, în intervalul 2019 – 2021

An 2019 2020 2021

Oferta estimată a sistemului de învățământ

10.200 de persoane

10.700 de oameni

11.200  de oameni

Cererea estimată de forță de muncă

28.900  de oameni

30.300 de oameni

32.000 de oameni

Deficit de angajaţi

18.700  de oameni

19.600 de oameni

20.800 de oameni

Aceste estimări au fost realizate de realizate de KPMG şi Institutul Național de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu, fără ca autorii să fi luat în calcul emigrarea specialiștilor din IT.

Peste 110.000 de contracte de muncă în ocupaţiile din IT&C pentru care se acordă facilităţi fiscale, majoritatea în Bucureşti 

Pentru ocupațiile din sectorul IT&C care beneficiază de facilităţi fiscale, în luna iunie 2018 erau active 110.490 contracte individuale de muncă, potrivit datelor Inspecţiei Muncii, citate în studiul antemenţionat. Aproape 88% dintre aceste contracte sunt pentru ocupații cu studii superioare, iar în jur de 12% – pentru cele cu studii medii.

În topul ocupaţiilor pe care le au cei mai mulţi IT-işti pentru care se acordă facilităţi fiscale se numără programatorii (cu o pondere de 31%), analiştii (peste 15%), inginerii de sistem în informatică (peste 11%). În clasament urmează ocupaţia de programator ajutor (cu o pondere de 9,8%), de manager de proiect informativ (9,7%) și de inginer de sistem software (8,9%), se mai arată în acelaşi studiu.

Repartizarea contractelor de muncă din IT&C, pentru care se acordă facilităţi fiscale, este „extrem de inegală în teritoriu”, mai spun autorii studiului. În anul 2018, de exemplu, în București se concentrează aproape jumătate din numărul total de contracte. Primele nouă județe în care avem cele mai multe contracte de muncă în ocupaţiile din IT, pentru care se aplică facilităţi fiscale, au cumulat aproximativ 90% din numărul total de contracte individuale de muncă din acest sector, în timp ce ultimele nouă județe ordonate după acelaşi criteriu au împreună sub 1% din numărul total de contracte din sector.

Judeţele cu cele mai multe contracte individuale de muncă pentru ocupațiile care beneficiază de facilități, pe județe, în perioada 2017-2018

judete cu cele mai multe contracte in IT&C pentru care se acorda facilitati fiscale

Sursă date: studiul „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” realizat de KPMG şi Institutul Naţional de Cercetări Economice Costin C. Kiriţescu al Academiei Române.

Majoritatea IT-iştilor au maximum 40 de ani

În jur de 43% dintre specialiştii IT&C care lucrează în ţara noastră au între 30 şi 40 de ani, în vreme ce aproximativ 40% dintre ei au între 20 de ani şi 30 de ani, potrivit celui mai recent studiu privind dinamica pieței muncii la nivelul principalelor industrii angajatoare din România, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

În anul 2016, România se situa pe penultimul loc în UE, din punct de vedere al cheltuielilor medii de personal realizate pentru un salariat din sectorul IT&C, respectiv 17.000 de euro, faţă de 79.000 de euro în Suedia sau 33.000 de euro în Slovenia și 31.000 de euro în Cehia, spun autorii studiului „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” care citează date Eurostat.

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...