Deficitul din comerţul cu produse alimentare a crescut de trei ori în S1

România a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de aproape 664 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, de peste trei ori mai mare faţă de nivelul consemnat în aceeaşi perioadă din 2015, respectiv 211,8 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi transmise la solicitarea Agerpres.
Economica.net - mar, 20 sept. 2016, 10:28
Deficitul din comerţul cu produse alimentare a crescut de trei ori în S1

În prima jumătate a acestui an, topul exporturilor este dominat în continuare de grâu, ţigări şi porumb, în timp ce la importuri rămânem tributari cărnii de porc, produselor de brutărie, patiserie şi biscuiţi, precum şi preparatelor alimentare.

Analiza MADR relevă că exporturile de produse agroalimentare au scăzut în prima jumătate a acestui an cu 4,9% faţă de perioada similară din 2015, totalizând 2,326 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au majorat cu 12,5%, până la valoarea de 2,989 miliarde de euro.

Uniunea Europeană rămâne cel mai important partener al României în comerţul cu produse agroalimentare, livrările către statele membre având o pondere valorică de 58,4% din total exporturi, respectiv 1,358 miliarde de euro, în timp ce achiziţiile intracomunitare au fost de 81,5% din total importuri (2,437 miliarde de euro).

În primul semestru al acestui an, România a exportat în ţările terţe produse agroalimentare de 967,8 milioane de euro şi a importat de 552 de milioane de euro.

‘În condiţiile în care dinamica fluxurilor comerciale agroalimentare cu ţările terţe nu a fost de natură să genereze presiune asupra rezultatului balanţei, adâncirea cu 451,8 milioane de euro a deficitului se datorează exclusiv deteriorării continue a situaţiei schimburilor intracomunitare: livrările către statele membre UE s-au contractat cu 10,7%, în timp ce valoarea achiziţiilor intracomunitare de produse agroalimentare s-a majorat cu 14,3%, ridicând la aproape 1,1 miliarde de euro deficitul zonei după primele şase luni din 2016’, explică reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Potrivit datelor MADR, principalul produs exportat în prima jumătate a anului a fost grâul – 2,437 de milioane de tone – de unde s-a obţinut o sumă de 421,7 milioane de euro, cantitatea livrată fiind majorată cu 88,1% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, iar încasările au fost mai mari cu 151,9 milioane de euro.

Volume suplimentar exportate au generat venituri în creştere faţă de semestrul I 2015 la orz (+23,2 milioane de euro), seminţe de floarea-soarelui (+15,6 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+14,8 milioane de euro), preparate alimentare (+14,2 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+9,6 milioane de euro), carne de porc (+6,7 milioane de euro) etc.

Pe de altă parte, exporturile de porumb şi ulei de floarea-soarelui au marcat cele mai puternice scăderi în semestrul I 2016 faţă de aceeaşi perioadă de referinţă din 2015, cu 259,8 milioane de euro şi, respectiv, cu 42,5 milioane de euro.

Astfel, în prima jumătate a anului 2016, s-a exportat o cantitate de 1,252 milioane de tone de porumb, de peste două ori mai mică decât în perioada similară din 2015, când exporturile au totalizat 2,894 milioane de tone. Încasările totale au fost de 303,7 milioane de euro în primele şase luni din acest an, faţă de 563,6 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte exporturile de ulei de floarea-soarelui, prima jumătate a anului a adus un plus de numai 38,7 milioane de de euro pentru 45.700 tone, faţă de 81,2 milioane de euro pentru 112.200 tone în perioada similară din 2015.

De asemenea, în primul semestru s-a înregistrat un regres în exportul de turte din extracţia grăsimilor vegetale cu 18,7 milioane de euro, iar la ţigări, locul doi în topul exporturilor, deşi cantitatea expediată a crescut cu 16%, încasările s-au redus cu 27,1 milioane de euro.

Potrivit analizei MADR, exporturile de carne de pasăre au scăzut cu 10,2 milioane de euro, în timp ce importurile au crescut cu 8,1 milioane de euro. În semestrul I s-a exportat o cantitate de 29.100 tone de carne de pasăre, în valoare de 59,3 milioane de euro, în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2015, când exporturile au totalizat 34.600 tone, iar încasările au fost de 69,5 milioane de euro.

Comparativ cu semestrul I din 2015, importurile au avansat la majoritatea grupelor de produse agroalimentare, cele mai importante creşteri fiind consemnate la: grâu (+35,1 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+28,4 milioane de euro), zahăr (+25,5 milioane de euro), preparate alimentare (+20,5 milioane de euro), ciocolată (+20,1 milioane de euro), brânzeturi (+18,3 milioane de euro), banane (+16,7 milioane de euro), ţigări (+15,2 milioane de euro), citrice (+15,0 milioane de euro) şi carne de porc (+12,8 milioane de euro).

Carnea de porc se menţine pe primul loc în topul importurilor, cu o cantitate de 83.400 tone în prima jumătate a anului, în valoare de 129,5 milioane de euro, faţă de cele 74.500 tone aduse din afara ţării pe parcursul primului semestru din 2015, valorând 116,8 milioane de euro.

Pe de altă parte, au scăzut importurile de porumb cu 119,7 milioane de euro în prima jumătate a anului, cele de turte de soia cu 15 milioane de euro, animalele vii din specia porcine fiind în scădere cu 7,3 milioane de euro, iar seminţele de floarea-soarelui cu 6 milioane de euro.

România a încheiat pe excedent anii 2013 şi 2014 în comerţul cu produse agroalimentare, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro, după 20 de ani în care importurile au devansat exporturile de alimente şi produse agricole, însă în anul 2015 a revenit din nou pe deficit, înregistrând un minus de 89 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Acord la nivelul celor mai importante instituții din UE cu privire la interzicerea distrugerii hainelor nevândute
Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii articolelor de îmbrăcăminte nevândute şi de asemenea au convenit să transforme produsele......
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
TikTok va investi 12 miliarde de euro în Proiectul Clover pentru securizarea datelor utilizatorilor săi din Europa
Platforma TikTok a anunțat recent că va investi peste 12 miliarde de euro în următorii zece ani pentru a susține Proiectul ...
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum afectate
O nouă avarie la reţeaua de termoficare din Bucureşti, după cea de ieri. Un sfert din blocurile din Capitală sunt acum ...
Un sfert din blocurile din București primesc în această seară apă caldă și căldură sub paramtetri, după o nouă ...
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne se declară optimist cu privire la intrarea țării sale în Schengen în acest an. Ce spun olandezii
Ministrul bulgar de Interne Kalin Stoianov a declarat marţi, pe marginea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la ...