Delegaţia FMI a spus că doar Guvernul decide dacă dă bani spitalelor private – ARPIM

Experţii FMI au declarat, la discuţiile cu Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente, că Guvernul este singurul în măsură să decidă dacă din fondul asigurărilor sociale de sănătate finanţează şi spitalele private, a declarat luni pentru MEDIAFAX directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu.
Economica.net - lun, 21 ian. 2013, 11:55
Delegaţia FMI a spus că doar Guvernul decide dacă dă bani spitalelor private - ARPIM

„La întâlnirea cu experţii FMI am discutat cu prioritate problemele noastre, cu accent pe directiva europeană a plăţilor întârziate, care prevede scurtarea perioadei de plată a medicamentelor prescrise de la 300 la 60 se zile”, a spus directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Dan Zaharescu a precizat că, în acest context, reprezentanţii FMI au discutat ca în noul contract-cadru pentru 2013 privind acordarea asistenţei medicale să fie trecută directiva europeană a plăţilor întârziate.

În legătură cu plata spitalelor private din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, Dan Zaharescu a spus că nu au fost discuţii punctuale.

„Experţii FMI au spus că Guvernul este singurul care poate să decidă dacă din banii colectaţi la Fondul Naţional al Asigurărilor Sociale de Sănătate finanţează şi spitalele private. Important este ca sistemul sanitar să nu genereze deficit, iar cheltuielile să fie ţinute sub control”, a precizat Zaharescu.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declara recent că prin contractul cadru care ar putea intra în vigoare la 1 martie vor fi sistate fondurile către spitatele private, iar din acele sume vor fi dezvoltate programe de anestezie terapie intensivă, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic şi trauma în cele 53 de spitale publice strategice.

Într-un raport prezentat de Ministerul Sănătăţii în şedinţa Guvernului din 16 ianuarie se arată că MS „susţine o reechilibrare a decontării serviciilor din asistenţa spitalicească între furnizorii publici şi cei privaţi, în sensul în care sistemul spitalicesc privat trebuie să beneficieze de finanţare din fonduri publice doar în domeniile în care asistenţa spitalicească publică este temporar sau permanent deficitară sau este nereprezentată pe plan judeţean sau regional”.

Potrivit notei privind finanţarea din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat, prezentată în Guvern, funcţia socială pe care o are FNUASS pentru asigurarea echitabilă a accesului la servicii medicale de bază pentru toate categoriile de populaţie nu se poate realiza doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurenţe comerciale – bazată prioritar pe maximizarea profiturilor.

„În concepţia Ministerului Sănătăţii, deoarece unul din principiile fundamentale ale FNUASS este principiul solidarităţii, funcţia socială pe care acesta o are pentru asigurarea echitabilă a accesului la servicii medicale de bază pentru toate categoriile de populaţie, nu se poate realiza în totalitate doar prin simpla aplicare a principiilor liberei concurenţe comerciale, care este bazată în primul rând pe maximizarea profitului furnizorilor. Abordarea problematicii relaţiei public-privat propusă de Ministerul Sănătăţii porneşte de la necesitatea susţinerii din fondurile publice, cu prioritate, a sistemului public, precum şi a elementelor complementare acestuia din sistemul privat, precum şi stimularea atragerii de resurse private în finanţarea celorlalte activităţi ale furnizorilor privaţi de sănătate”, se arată în documentul MS.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat ulterior că spitalele private vor avea finanţare din bani publici pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt unităţi unice sau au specialităţi unice în zonă.

„Vreau să fac câteva precizări legate de limitarea finanţării din bani publici. Această decizie nu poate fi luată decât odată cu aprobarea contractului cadru şi nu înainte de aprobarea Legii bugetului pe 2013. Dar, pentru liniştirea tuturor în legătură cu spitalele private, menţionez că acestea vor fi finanţate pentru ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi şi dacă sunt spitale unice în zonă, adică nu există acolo spitale publice, sau dacă au specialităţi unice în respectiva zonă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nicolăescu a mai spus că în această săptămână Ministerul Sănătăţii va începe discuţiile cu reprezentanţii spitalelor private, pentru a fi găsite cele mai bune variante în favoarea pacienţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în Bulgaria a scăzut în primele trei luni din an până la 4,9%
Rata șomajului în Bulgaria a scăzut în primele trei luni din an până la 4,9%
Rata şomajului în Bulgaria s-a situat la 4,9% în primul trimestru din 2022, în scădere cu 1,4 puncte procentuale faţă de perioada similară din 2021, potrivit datelor publicate joi de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva îi avertizează pe liderii mondiali că trebuie să fie pregătiți să înfrunte noi șocuri inflaționiste
Șefa FMI Kristalina Georgieva îi avertizează pe liderii mondiali că trebuie să fie pregătiți să înfrunte noi șocuri ...
Liderii mondiali trebuie să devină mai obişnuiţi cu lupta împotriva presiunilor inflaţioniste, a declarat joi, pentru ...
Deficitul bugetar în statele UE va putea sări de 3% și-n 2023. Bruxelles-ul va propune menținerea suspendării reglementărilor fiscale – surse Reuters
Deficitul bugetar în statele UE va putea sări de 3% și-n 2023. Bruxelles-ul va propune menținerea suspendării reglementărilor ...
Comisia Europeană va propune probabil luni menţinerea în 2023 a suspendării reglementărilor fiscale, din cauza incertitudinii ...
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO
Joe Biden: Finlanda și Suedia îndeplinesc toate criteriile de aderare la NATO
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc "toate criteriile" ...