Delgaz Grid a investit, anul trecut, peste 874 milioane de lei în reţelele de distribuţie din România

Investiţiile realizate în România de compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON, au depăşit, anul trecut, 177 milioane de euro (peste 874 milioane de lei), în creştere cu 31% faţă de cele din 2022, acestea fiind susţinute atât din surse proprii, cât şi din fonduri europene, se arată într-un comunicat de presă al distribuitorului de energie.
AGERPRES - mie, 15 mai 2024, 16:56
Delgaz Grid a investit, anul trecut, peste 874 milioane de lei în reţelele de distribuţie din România

Pe parcursul anului anterior, în distribuţia de gaze naturale au fost investite 419 milioane de lei (circa 85 milioane euro), fiind modernizaţi peste 250 km de conducte şi branşamente gaz. De asemenea, reţeaua de distribuţie a fost extinsă cu 417 km, fiind racordaţi aproape 40.000 de noi consumatori. În plus, în parteneriat cu autorităţile locale, au fost înfiinţate 14 distribuţii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, în localităţi din judeţele Iaşi, Bacău, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Cluj şi Harghita, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, în 2023, au fost modernizate şapte staţii de reglare-măsurare a gazelor naturale în judeţele Sibiu, Suceava, Bacău, Satu Mare şi Bihor, care au dus la îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie.

Tot anul trecut a fost derulat şi finalizat cu succes proiectul pilot 20HyGrid, o premieră în România, prin care s-a demonstrat că reţelele actuale de gaze naturale, instalaţiile de utilizare şi aparatele clienţilor sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a transporta şi a folosi amestecul de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale.

Pe zona de energie electrică, compania a realizat investiţii de circa 455 milioane de lei (aproape 92 milioane euro).

„Reţeaua a fost modernizată pe o lungime de peste 1.920 km, iar branşamentele realizate au totalizat 65 km. Totodată, au fost montate circa 190 de echipamente telecomandate (separatoare şi reclosere) în reţelele aeriene de medie tensiune. Reţeaua a fost extinsă cu 203 km şi au fost realizaţi aproximativ 250 km branşamente, fiind racordaţi peste 18.000 de noi consumatori. În zona urbană, au fost modernizate şi integrate în SCADA un număr de 33 de posturi de transformare. Au fost realizate lucrări de modernizare în 39 de staţii de transformare, au fost construite 86 de posturi de transformare noi, iar 337 au fost modernizate”, se precizează în comunicat.

Pe acest fond, indicatorul referitor la durata întreruperilor – SAIDI a scăzut de şase ori şi a ajuns, în 2023, la 67,9 minute de la 410,24 minute, în 2014, în timp ce SAIFI (indicator referitor la numărul întreruperilor) s-a diminuat de 7,2 ori, până la 0,83, de la 5,98 în urmă cu zece ani.

În ceea ce priveşte planurile de investiţii pentru anul 2024, reprezentanţii Delgaz Grid menţionează suma de 788 milioane de lei (aproape 154 milioane euro), din surse proprii şi fonduri UE atrase. Adiţional, vor fi executate lucrări în valoare de aproximativ 61 milioane de lei (12 milioane euro) pentru extinderile de reţele şi branşamente noi.

La gaze naturale sunt prevăzute investiţii de 365 milioane de lei (71 milioane euro), bani cu care vor fi modernizate conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de 326 km. În plus, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, vor fi modernizate 11 staţii de reglare-măsurare, iar în colaborare cu autorităţile locale se vor înfiinţa 18 distribuţii de gaze naturale în judeţele: Harghita, Sibiu, Botoşani, Bacău, Cluj, Iaşi, Suceava şi Satu Mare.

Pentru partea de energie electrică sunt programate investiţii de 423 milioane de lei (82,4 milioane euro), din care 99 milioane lei (19,2 milioane euro) reprezintă fonduri UE.

„Investiţiile vizează continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori, precum şi îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă. Tot în acest an, compania va moderniza circa 1.626 km de reţea şi va instala 118 echipamente telecomandate (separatoare şi reclosere)”, notează sursa citată.

Datele centralizate ale companiei relevă faptul că, la acest moment, sunt finalizate şi în curs de implementare proiecte în valoare de 233 milioane de euro, din care peste 180 milioane euro din fonduri europene. Mai mult, sunt depuse proiecte pentru finanţare sau în stadiul de analiză în cuantum de 536 milioane de euro, din care 420 milioane euro reprezintă fonduri europene.

Referitor la contorizarea inteligentă, la sfârşitul anului 2023 erau instalate astfel de aparate la circa 435.000 de consumatori, iar pentru anul în curs există în plan montarea a circa 71.500 contoare. Ţinta pentru anul 2028 este ca 47% dintre clienţii companiei să beneficieze de contorizare inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Tudor Manea, CEO grupul eMAG: Orele petrecute de tiruri în vamă pentru că nu suntem în Schengen terestru ne costă un punct procentual de profit
Tudor Manea, CEO grupul eMAG: Orele petrecute de tiruri în vamă pentru că nu suntem în Schengen terestru ne costă un ...
Timpul foarte mare de aşteptare pe care tirurile cu marfă îl petrec în vămi pentru că România nu este parte a spaţiului Schengen terestru are un cost ridicat pentru companii, a spus Tudor......
Cătălin Drulă și-a dat demisia de la conducerea USR
Cătălin Drulă și-a dat demisia de la conducerea USR
Cătălin Drulă își dă demisia de la conducerea USR, după rezultatele obținute la alegeri.
România – o haltă în călătoria către Vestul Europei pentru 35% dintre lucrătorii extracomunitari aduşi la muncă în ţară, estimează managerul Work From Asia
România – o haltă în călătoria către Vestul Europei pentru 35% dintre lucrătorii extracomunitari aduşi la muncă ...
"Părăsesc ţara mulţi dintre muncitorii (străini n. red.) ajunşi în România sau dintre cei care doar primesc viza ...
Rezultate alegeri Sector 1 Bucureşti (parţiale) – Tuţă conduce în faţa lui Clotilde Armand, dar diferenţa este mică
Rezultate alegeri Sector 1 Bucureşti (parţiale) – Tuţă conduce în faţa lui Clotilde Armand, dar diferenţa este ...
George Tuţă (candidatul Alianţei electorale PSD - PNL) a câştigat funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, după ...