Delgaz Grid a testat cu succes funcţionarea reţelei de oţel cu amestec de hidrogen şi gaze naturale în localitatea Gorneşti

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a încheiat cu succes, joi, 2 noiembrie, ultima etapă desfăşurată în teren a proiectului 20HyGrid, prin care urmăreşte să demonstreze că este fezabilă şi sigură utilizarea unui amestec de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale în actuala infrastructură de distribuţie.
AGERPRES - lun, 06 nov. 2023, 11:29
Delgaz Grid a testat cu succes funcţionarea reţelei de oţel cu amestec de hidrogen şi gaze naturale în localitatea Gorneşti

Testele efectuate de specialiştii companiei la Gorneşti, judeţul Mureş, au vizat comportamentul de funcţionare a unui segment de reţea din oţel, alimentată cu amestec de 20% hidrogen şi 80% gaze naturale, care deserveşte aproximativ 50 de imobile situate pe strada Românească din localitate. Concomitent, specialiştii au supravegheat funcţionarea instalaţiilor şi aparatele de utilizare ale clienţilor racordaţi la acest segment de reţea, scrie Agerpres.

„Rezultatele de până acum, de la Gorneşti şi Dârlos, corelate cu cele din poligonul Delgaz Grid de la Mediaş, respectiv din laboratorul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, demonstrează că hidrogenul, în amestec de 20% şi chiar mai mult, poate fi folosit în deplină siguranţă ca soluţie pe termen mediu pentru decarbonizarea parţială a încălzirii imobilelor din România, fără să fie necesare modificări ale reţelelor şi la instalaţiile de utilizare şi aparatele clienţilor”, a declarat Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Testele au durat circa zece ore, iar specialiştii companiei au urmărit mai mulţi parametri de funcţionare a aparatelor de utilizare: stabilitatea şi aspectul flăcării la aparatele cu arzătoare atmosferice şi la convectoare, respectiv concentraţia componentelor din gazele de ardere, performanţa la sarcină minimă/maximă în cazul centralelor termice. A fost verificat procesul de ardere la toate aparatele de utilizare din imobilele alimentate din reţea şi au fost măsuraţi parametri de ardere la 83% dintre centralele termice.

„Şi la Gorneşti, la fel ca la Dârlos, judeţul Sibiu, unde am testat funcţionarea reţelei de polietilenă, nu am constatat nicio diferenţă notabilă faţă de 100% gaze naturale în ceea ce priveşte funcţionarea reţelei din oţel, instalaţiilor şi aparatelor pe care le-am testat acasă la clienţi”, a subliniat Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului.

Potrivit sursei citate, echipa de proiect 20HyGrid va reveni în perioada următoare la poligonul de la Mediaş, unde va continua să testeze elementele infrastructurii de distribuţie şi diferite tipuri de aparate, pentru a le supune probei timpului prin teste pe durate mai lungi. Totodată, testele se vor efectua cu concentraţii mai mari de hidrogen, respectiv 30%, pentru a analiza posibilitatea extinderii până la acest procent a unei soluţii tehnice validate pentru România.

Delgaz Grid şi-a asumat, în premieră în România, realizarea primului proiect care are ca obiectiv testarea încălzirii sustenabile a locuinţelor pe baza unui amestec de gaze naturale (80%) şi hidrogen (20%). Proiectul, denumit 20HyGrid, se desfăşoară în perioada noiembrie 2022 – octombrie 2024 şi urmăreşte să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor şi elementele componente ale sistemului de distribuţie nu vor fi modificate pentru acest proces. Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarele proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii, inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei.

Printre promotorii şi susţinătorii proiectului 20HyGrid se numără: Ministerul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...