Delgaz Grid are planificate investiţii de aproape 250 milioane de lei în reţele inteligente, în următorii ani

Compania de distribuţie Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, are planificate investiţii de aproape 250 milioane de lei în reţele inteligente în următorii ani.
Economica.net - mar, 23 apr. 2019, 10:15
Delgaz Grid are planificate investiţii de aproape 250 milioane de lei în reţele inteligente, în următorii ani

Delgaz Grid a instalat la consumatori, prin programe succesive în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, un număr de circa 315.000 de contoare inteligente, cele mai multe în judeţele Bacău şi Neamţ. Astfel, 73% dintre consumatorii din judeţul Bacău şi 43% dintre cei din judeţul Neamţ au instalate contoare SMART, scrie Agerpres.

În prezent, compania are în derulare, în municipiul Iaşi, un proiect cu finanţare europeană, în valoare de circa 45 milioane lei, pentru instalarea a 10.000 de contoare şi modernizarea reţelei de distribuţie aferente, precum şi pentru implementarea infrastructurii hardware şi a aplicaţiilor software necesare funcţionării sistemului.

„Pentru 2019-2028 ţinta noastră este să montăm peste 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 135 milioane de lei”, precizează reprezentanţii companiei.

În ceea ce priveşte SCADA, ca parte a conceptului „smart grid”, 114 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133 au fost deja (total sau parţial) integrate în sistem.

Anul trecut Delgaz Grid a început un program care va fi finalizat în 2020 şi care urmăreşte integrarea şi modernizarea a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei.

Compania mai implementează un proiect, cu finanţare europeană, în cadrul căruia vor fi modernizate şi integrate în SCADA staţiile de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban (110/20kV) din judeţul Iaşi.

Lucrările, în valoare de peste 16 milioane lei, se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani şi au ca obiectiv creşterea siguranţei preluării energiei electrice produse din surse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantităţii de energie electrică nelivrată şi reducerea costurilor de mentenanţă a reţelei de distribuţie.

Pentru automatizarea sistemului de distribuţie în mediul urban aproape 150 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA în perioada 2019-2021, 39 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop.

„Modernizarea sistemului energetic din Moldova reprezintă o preocupare permanentă a companiei noastre, în 2018 fiind investiţi în acest sens peste 257 de milioane de lei. De asemenea, anul trecut am investit peste 235 milioane lei în modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale din cele 20 de judeţe în care activăm”, se menţionează în comunicat.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale în lungime de peste 21.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord a României, respectiv o reţea de electricitate de peste 80.000 km în şase judeţe din Moldova. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de peste 2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Vești bune pentru toți șoferii. Au început să se ieftinească polițele RCA. Anunțul ASF
Vești bune pentru toți șoferii. Au început să se ieftinească polițele RCA. Anunțul ASF
Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, anunță Autoritatea de Supraveghere......
Magazinul Mobexpert Militari din București devine prosumator, au fost instalate panouri cu o putere totală de aproape 400 kWp
Magazinul Mobexpert Militari din București devine prosumator, au fost instalate panouri cu o putere totală de aproape 400 ...
Axionet IoT, companie locală de servicii și soluții Machine to Machine (M2M), Internet of Things (IoT), electro-mobilitate ...
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Medvedev susţine că obiectivul SUA şi al aliaţilor acestora ar fi de a „distruge Rusia”
Şeful adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui ...
TP-Link lansează pe piața din România primul său sistem Mesh cu tehnologie Wi-Fi 6E
TP-Link lansează pe piața din România primul său sistem Mesh cu tehnologie Wi-Fi 6E
TP-Link, lider global în furnizarea de echipamente de rețea pentru utilizatorii individuali și mediul de afaceri, lansează ...