Delgaz Grid are planificate investiţii de aproape 250 milioane de lei în reţele inteligente, în următorii ani

Compania de distribuţie Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, are planificate investiţii de aproape 250 milioane de lei în reţele inteligente în următorii ani.
Economica.net - mar, 23 apr. 2019, 10:15
Delgaz Grid are planificate investiţii de aproape 250 milioane de lei în reţele inteligente, în următorii ani

Delgaz Grid a instalat la consumatori, prin programe succesive în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, un număr de circa 315.000 de contoare inteligente, cele mai multe în judeţele Bacău şi Neamţ. Astfel, 73% dintre consumatorii din judeţul Bacău şi 43% dintre cei din judeţul Neamţ au instalate contoare SMART, scrie Agerpres.

În prezent, compania are în derulare, în municipiul Iaşi, un proiect cu finanţare europeană, în valoare de circa 45 milioane lei, pentru instalarea a 10.000 de contoare şi modernizarea reţelei de distribuţie aferente, precum şi pentru implementarea infrastructurii hardware şi a aplicaţiilor software necesare funcţionării sistemului.

„Pentru 2019-2028 ţinta noastră este să montăm peste 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 135 milioane de lei”, precizează reprezentanţii companiei.

În ceea ce priveşte SCADA, ca parte a conceptului „smart grid”, 114 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133 au fost deja (total sau parţial) integrate în sistem.

Anul trecut Delgaz Grid a început un program care va fi finalizat în 2020 şi care urmăreşte integrarea şi modernizarea a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei.

Compania mai implementează un proiect, cu finanţare europeană, în cadrul căruia vor fi modernizate şi integrate în SCADA staţiile de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban (110/20kV) din judeţul Iaşi.

Lucrările, în valoare de peste 16 milioane lei, se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani şi au ca obiectiv creşterea siguranţei preluării energiei electrice produse din surse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantităţii de energie electrică nelivrată şi reducerea costurilor de mentenanţă a reţelei de distribuţie.

Pentru automatizarea sistemului de distribuţie în mediul urban aproape 150 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA în perioada 2019-2021, 39 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop.

„Modernizarea sistemului energetic din Moldova reprezintă o preocupare permanentă a companiei noastre, în 2018 fiind investiţi în acest sens peste 257 de milioane de lei. De asemenea, anul trecut am investit peste 235 milioane lei în modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale din cele 20 de judeţe în care activăm”, se menţionează în comunicat.

Delgaz Grid operează o reţea de gaze naturale în lungime de peste 21.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord a României, respectiv o reţea de electricitate de peste 80.000 km în şase judeţe din Moldova. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de peste 2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Gigantul indian Torrent Pharmaceuticals îşi închide subsidiara din România
Compania indiană de medicamente Torrent Pharmaceuticals, prezentă în circa 40 de state din lume, a decis dizolvarea şi lichidarea subsidiarei sale din România - Torrent Pharma SRL. Firma e......
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Identificarea şi remedierea unei breşe de securitate a durat, în medie, 287 de zile în acest an – Eset
Perioada în care s-a identificat şi remediat o breşă de securitate a crescut cu şapte zile, în 2021 faţă de anul ...
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor posibilitatea de a fi plătiţi cu proprietăţi în loc de numerar
China trăieşte propria criză de tip Lehman Brothers: Evergrande, un gigant imobiliar, e aproape de colaps şi oferă investitorilor ...
China Evergrande Group, un mare dezvoltator imobiliar chinez care în prezent trece prin dificultăţi financiare, a demarat ...
Cărbunele, principala sursă de producere a energiei în România, duminică dimineaţă
Cărbunele, principala sursă de producere a energiei în România, duminică dimineaţă
Cărbunele era, duminică dimineaţă, principala sursă de generare a energiei electrice, acoperind 27% din producţia totală ...