Delgaz Grid derulează un proiect de contorizare inteligentă pentru peste 10.000 de consumatori din Iaşi

Compania de distribuţie a gazelor naturale, Delgaz Grid, parte din E.on, demarează lucrări de contorizare inteligentă pentru peste 10.000 de consumatori din Municipiul Iaşi, investiţia totală depăşind 45 de milioane de lei, din care circa 19 milioane de lei din fonduri europene.
Economica.net - mie, 29 ian. 2020, 10:14
Delgaz Grid derulează un proiect de contorizare inteligentă pentru peste 10.000 de consumatori din Iaşi

Potrivit unui comunicat al companiei, în cadrul proiectului vor fi montate peste 10.000 de contoare inteligente (SMART) la consumatori din cartierul Nicolina II din Iaşi, iar reţeaua de distribuţie de joasă tensiune aferentă va fi reabilitată prin înlocuirea a 8,8 km de cabluri şi a peste 1.800 de tablouri electrice (firide). În acelaşi timp, vor fi implementate infrastructura hardware şi aplicaţiile software necesare funcţionării sistemului de măsurare inteligent.

Investiţia este cofinanţată cu peste 19 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (prin POIM 2014-2020, Axa Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon) şi cu aproximativ 3,4 milioane lei de la bugetul naţional, în timp ce contribuţia Delgaz Grid depăşeşte 22 milioane de lei.

Reprezentanţii companiei menţionează că implementarea contorizării inteligente oferă o serie de beneficii şi facilităţi, precum: indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului; factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienţilor o mai bună gestionare a consumului şi bugetului; pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz; operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Începând din anul 2012, Delgaz Grid a implementat patru proiecte cu finanţare europeană, iar alte cinci se află în derulare, toate vizând continuarea investiţiilor în modernizarea reţelei de electricitate, montarea contorizării inteligente, formarea resurselor umane şi securitatea cibernetică a sistemului de distribuţie.

Astfel, pe lista proiecte în derulare se află: modernizarea şi integrarea în SCADA a cinci staţii de transformare (Huşi, Stănileşti, Vetrişoaia, Fălciu şi Murgeni) din judeţul Vaslui, respectiv staţiile de transformare Hârlău, Paşcani şi Gorban din judeţul Iaşi, participarea într-un consorţiu european, care a primit finanţare din Programul „Orizont 2020”, având ca obiectiv principal îmbunătăţirea securităţii cibernetice a reţelei inteligente de distribuţie a energiei electrice la nivelul UE, respectiv un proiect cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman (POCU) care va contribui la formarea profesională a unui grup de peste 200 de angajaţi, în contextul dinamicii pieţei muncii, generată de retehnologizare, creşterea competitivităţii şi nevoilor clienţilor.

În cursul anului 2019, compania a finalizat în judeţul Bacău un proiect de cercetare cu finanţare europeană „Optimizarea costurilor la colectarea datelor de la contoarele inteligente şi metode de îmbunătăţire a profitului la transportul energiei electrice”, două proiecte de modernizare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale din judeţele Iaşi şi Cluj şi, nu în ultimul rând, un proiect cu finanţare europeană privind modernizarea şi integrarea în sistem SCADA a unui număr de 26 de staţii de transformare a energiei din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de circa 22.650 km în 20 de judeţe din partea de nord şi de vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui).

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro, în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de două miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...