Delgaz Grid investește 8,5 milioane de lei pentru modernizarea a zece posturi de transformare subterane din Iaşi

08 06. 2021
delgaz_5748930_40246300

„Proiectul prevede lucrări de reabilitare şi hidrofobizare a construcţiilor îngropate, precum şi înlocuirea echipamentelor electrice de medie şi joasă tensiune. Până la acest moment au fost finalizate lucrările la 7 PTS-uri (posturi de transformare subterane) din zonele: Sărărie (2), Lascăr Catargi, Spital CFR, Spital „Sf. Spiridon” (2), Mitropolie, iar la alte 3 PTS-uri investiţiile sunt în derulare, urmând a fi recepţionate până la sfârşitul anului. Pentru modernizarea unui post de transformare subteran este necesar un ansamblu de acţiuni care începe cu montarea unui post de transformare suprateran, provizoriu, cu realizarea de legături electrice noi, ce asigură alimentarea cu energie a clienţilor din zonă. Ulterior, sunt îndepărtate echipamentele electrice din postul de transformare subteran: transformatoare, întrerupătoare de medie tensiune, tablouri de joasă tensiune, cabluri etc., lăsându-se astfel loc pentru intervenţii la structura clădirii, atât în interior, cât şi în exterior”, precizează compania.

Totodată, modernizarea posturilor de transformare subterane aduce elemente de noutate, cum ar fi: operaţionalizarea sistemului SCADA, ce permite manevre din Centrul Dispecer, sistem de ventilaţie automat cu nivel redus de zgomot etc. În acest fel, numărul şi durata întreruperilor de energie în cazul unor avarii va fi mult redus.

Pentru acest an, Delgaz Grid a bugetat investiţii totale de 612 milioane de lei (126 milioane de euro), prioritar pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Bugetul alocat investiţiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent şi, în acelaşi timp, cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa de energie din România.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău).

De asemenea, deţine o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.