Deloitte: Companiile trebuie să se pregătească pentru implementarea Taxei pe Tranzacţii Financiare

Economica.net
13 08. 2012
bani_euro_72654500_88686500

Taxa ar urma să fie aplicată tuturor tranzacţiilor cu instrumente financiare efectuate între instituţii financiare în care cel puţin una dintre părţi este stabilită în UE. Schimbul de acţiuni şi obligaţiuni ar fi taxat cu o cotă de 0,1%, iar tranzacţiile cu derivative cu o cotă de 0,01%. Locul taxării ar fi statul membru unde instituţia financiară implicată în tranzacţie este stabilită.

„România pare să fie în favoarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, dar cu anumite condiţii, cum ar fi introducerea acestei taxe la nivelul întregii Uniuni Europene”, precizează comunicatul.

Propunerea legislativă pentru introducerea TTF în UE a fost adoptată de Comisia Europeană pe 28 septembrie 2011, obiectivul final fiind aplicarea acestei taxe de către toate cele 27 de state membre. În cazul în care proiectul urma să fie aprobat, propunerea ar intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014.

Consiliul European şi Consiliul Miniştrilor Economiei şi Finanţelor (ECOFIN) au recunoscut că mai multe state membre doresc să lanseze o cerere pentru Procedura de Cooperare Consolidată (PCC) în scopul adoptării acesteia până la sfârşitul anului 2012.

PCC este o procedură legislativă care se utilizează în cazul în care nu se obţine unanimitatea în rândul statelor membre privind Directiva TTF. Cel puţin nouă state membre ar trebui să depună o cerere către Comisia Europeană privind utilizarea PCC pentru ca această procedură să fie luată în considerare.

„În ciuda faptului că unele state cum ar fi Irlanda, Luxemburg şi Olanda au încă îngrijorări semnificative privind taxa, cererea pentru PCC indică faptul că există o voinţă politică semnificativă în spatele acestei taxe”, subliniază Dan Bădin, Partener Deloitte Tax.

După părerea sa, „această acţiune presupune un volum semnificativ de muncă aşa cum s-a putut observa din introducerea TTF în Franţa”.

„Este crucial pentru companii să înceapă planificarea acestei taxe cel mai curând posibil, pentru a fi pregătite”, adaugă Dan Bădin.

Deocamdată, detalii privind TTF – PCC şi data implementării acesteia sunt necunoscute, dar se aşteaptă ca legislaţia să fie bazată pe proiectului privind TTF publicat în 28 septembrie 2011 şi în baza discuţiilor din cadrul Grupului Tehnic de Lucru, care au luat în considerare o serie de aspecte (tipurile de tranzacţii – instrumente de capitaluri proprii, obligaţiuni, derivative etc.), precum şi dacă tranzacţiile respective vor fi impozitate în funcţie de locul de emisiune sau de cel de rezidenţă.