1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

Finanţe şi bănci

Demetrian, BCR: Preţurile la apartamentele noi ar putea creşte cu 5%-6% în 2017

Dana Demetrian, vicepreşedinte pe Retail la BCR, a făcut o analiză a pieţei bancare, a activităţii BCR în 2016 şi a tendinţelor pentru 2017. Bineînţeles, sectorul imobiliar ocupă un loc important. Oficialul BCR a arătat că în 2017, strategia băncilor ar trebui să meargă spre dezvoltarea unor noi platforme de credite imobiliare pentru a asigura un echilibru între creditul imobiliar tradiíonal şi cel acordat prin programul Prima Casă.

În ciuda avalanşei de cereri din cadrul programului Prima Casă, Legea dării în plată, care a produs turbulenţe chiar în perioada cea mai propice pentru achiziţia de locuinţe, primăvară-vară, a făcut ca volumul creditelor imobiliare noi vândute de băncile comerciale în 2016 să fie sub nivelul celor din 2015. Astfel, creditele noi imobiliare, excluzând efectul refinanţărilor şi a conversiilor creditelor din franci elveţieni în lei, chiar au scăzut în 2016 cu 10-15%, spune Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR. În 2016 am avut Banca Transilvania care a făcut reconversia tuturor creditelor în franci elveţieni preluate de la Volksbank. OTP Bank şi Raiffeisen Bank au avut la rândul lor campanii ample de conversie a acestor credite, Piraeus Bank şi Banca Românească la fel. Toate aceste credite nu pot fi considerate credite noi chiar dacă în statisticile bancare ele sunt astfel înregistrate.

Vicepreşedintele BCR subliniază că în 2016 am avut o creştere naturală a vânzărilor pe zona de imobiliare, dar nu una care să ducă spre ideea de boom. Aceasta recunoaşte că există şi o vânzare de apartamente noi direct în zona dezvoltatorilor şi că această creştere nu poate fi cuantificată de bănci. Totuşi, o dezvoltare alertă se observă într-adevăr în zona de office. În zona rezidenţială, doar în zona oraşelor mari, creşterea vânzărilor de apartamente noi a fost uşor mai ridicată decât în anii 2011-2012. Tocmai de aceea, Dana Demetrian a declarat că în 2017, „văd o creştere de 5-6% a preţurilor la apartamente şi doar la apartamentele noi".

În aceste condiţii, una din tendinţele din 2017 ar trebui să fie stimularea vânzării de credite imobiliare, credite care să ofere alternative la programul Prima Casă. Deoarece băncile comerciale nu se vor mai putea „juca" foarte mult pe zona de preţ a creditului imobiliar, variantele de credite ipotecare vor trebui să aibă alte caracteristici care să atragă potenţialii cumpărători.

La ora actuală, avansul minim solicitat la Prima Casă este de 5%, dar împrumuturile ca atare se dau cu avansuri de 10-15% deoarece plafonarea sumei impusă de lege nu permite clienţilor să cumpere locuinţe mai scumpe. În plus, un avans de 20-25% cât este acum în medie în oraşele mari permite o rată mai mică şi un imobil mai scump pentru împrumutat. În acest context, soluţiile de revigorare a creditului imobiliar vor fi nonbancare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO