1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

News

Demetris Christofias a prezentat în PE priorităţile preşedinţiei cipriote a Consiliului UE

Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE se va orienta ''Către o Europă mai bună'', esenţială fiind apărarea metodei comunitare astfel încât interesele cetăţenilor europeni să fie protejate, iar politicile pentru creştere şi crearea de locuri de muncă să fie eficiente, a declarat miercuri, la Strasbourg, preşedintele Ciprului, Demetris Christofias, care le-a prezentat eurodeputaţilor priorităţile ţării sale la conducerea Consiliul UE.

04 iul, 2012 | Agerpres

În deschiderea intervenţiei sale, oficialul cipriot a remarcat că este prima dată când Ciprul, care a aderat la UE în mai 2004, asigură preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

O primă prioritate a Ciprului în cele şase luni de mandat la conducerea Consiliului UE va fi o 'Europă mai eficientă şi sustenabilă'. Potrivit preşedintelui cipriot, obiectivul va fi promovarea unor politici care să aibă ca rezultat o guvernanţă mai eficientă. Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE se va concentra pe negocierile asupra cadrului financiar multianual 2014-2020, încercându-se înregistrarea de progrese cu privire la cadrul legislativ al politicilor comunitare specifice - mai ales politica agricolă comună, politica de coeziune şi politica în domeniul cercetării şi inovării (Horizon 2020).

În al doilea rând, preşedinţia cipriotă a UE va urmări promovarea unei 'Europe cu performanţe mai bune şi cu o economie bazată pe creştere'. Demetris Christofis a precizat că ţara sa va promova măsurile privind noul cadru consolidat al guvernanţei economice şi asigurarea stabilităţii fiscale. În acelaşi timp, UE trebuie să depăşească perioada de criză economică şi să stimuleze creşterea. În această privinţă, monitorizarea implementării Strategiei Europa 2020 va fi, în egală măsură, importantă pentru preşedinţia cipriotă a Consiliului UE. ''Ciprul se va concentra şi pe măsurile de adâncire a pieţei interne a UE (element esenţial pentru stimularea creşterii economice), prin promovarea iniţiativelor relevante, mai ales a celor care consolidează rolul IMM-urilor - coloana vertebrală a Uniunii Europene'', a menţionat preşedintele Ciprului.

'O Europă mai relevantă pentru cetăţenii săi, prin solidaritate şi coeziune socială' va fi cea de-a treia prioritate. În această privinţă, autorităţile cipriote vor avea în vedere o implicare mai mare a partenerilor sociali în punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020, a subliniat Christofias. ''Dorim să consolidăm lupta contra sărăciei şi să ne ocupăm de programul european pentru o îmbătrânire activă'', a adăugat el.

În fine, 'Europa în lume, mai aproape de vecinii săi' va constitui cea de-a patra prioritate a preşedinţiei cipriote a Consiliului UE. Ciprul va conlucra cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, un accent special urmând să fie pus pe dimensiunea sudică a Politicii de vecinătate europeană, în vederea consolidării relaţiilor cu partenerii mediteraneeni ai Uniunii Europene.

''Ca lideri europeni, avem datoria să lucrăm pentru a face UE mai bună pentru cetăţenii ei. Suntem conştienţi de provocările actuale din Europa. Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE va face tot posibilul pentru depăşirea lor, în cele şase luni de mandat'', a încheiat preşedintele cipriot Demetris Christofias.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO