Cel puţin 385.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie în următorii cinci ani -Democracy Institute

Economica.net
05 12. 2013
uk_3d_27381000

Raportul arată că dintre cei 77.000 de imigranţi estimaţi să ajungă în fiecare an în Marea Britanie, marea majoritate – 44.000 – vor proveni din Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, iar restul de 33.000 – din România.

Guvernul britanic, aminteşte The Daily Telegraph, a refuzat să prezinte estimări ale numărului de lucrători români şi bulgari care vor veni după 1 ianuarie 2014 în Marea Britanie, explicând că este imposibil să facă previziuni credibile.

Estimările think-tankului în ceea ce priveşte imigraţia sunt semnificativ mai mari decât cele efectuate de către alţi observatori independenţi, scrie The Daily Telegraph, citând în acest sens exemplul organizaţiei anti-imigraţie Migration Watch potrivit căreia numărul noilor sosiţi din România şi Bulgaria va fi de aproximativ 50.000. De asemenea, guvernele de la Bucureşti şi Sofia au declarat că numărul lucrătorilor români şi bulgari care vor ajunge în Marea Britanie va fi chiar mai mic, fără a oferi însă estimări oficiale.

Politicienii din aceste ţări, aminteşte publicaţia citată, au susţinut că este mai probabil ca românii şi bulgarii să caute de lucru în ţări din sudul Europei decât să vină în Marea Britanie.

Raportul avertizează că Marea Britanie îşi va deschide graniţele ‘unui grup necalificat, needucat şi nu nesemnificativ’, care intenţionează să ‘se folosească de bufetul suedez al ajutoarelor sociale’.
Potrivit raportului amintit, salariul minim mare din Marea Britanie va acţiona ca o atracţie ‘perversă’ pentru potenţialii imigranţi care decid în ce ţară se stabilesc. Salariul minim din Bulgaria este de 73 de pence pe oră, în România lucrătorii primesc 79 de pence pe oră, în timp ce în Marea Britanie salariul minim orar va creşte la 6,31 de lire sterline pentru cei cu vârste de peste 21 de ani, începând din 2014.

Democracy Institute este un think-tank cu sedii la Washington şi Londra, care se descrie drept ‘independent politic’. Institutul este condus de Patrick Basham, care, asemenea multora dintre asociaţii săi, este afiliat Institutului Cato, un alt think-tank american care susţine valorile pieţei libere.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.