Democraţia a înregistrat un regres semnificativ în 2023 în întreaga lume – raport Freedom House

Democraţia a suferit înfrângeri semnificative şi generalizate în 2023 în întreaga lume, iar o serie de alegeri au fost marcate de violenţă şi manipulare, a declarat joi organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House, informează AFP.
AGERPRES - joi, 29 feb. 2024, 09:46
Democraţia a înregistrat un regres semnificativ în 2023 în întreaga lume - raport Freedom House

În raportul său anual, grupul de cercetare finanţat de Washington a modificat clasamentul pentru două ţări: Ecuadorul a trecut de la statutul de „ţară liberă” la cel de „ţară parţial liberă”, iar Thailanda a trecut de la „ţară non-liberă” la „ţară parţial liberă”.

Pe plan global, drepturile politice şi libertăţile civile au regresat în 52 de state şi doar 21 au cunoscut o ameliorare, ceea ce reprezintă al 18-lea an consecutiv de regres al libertăţii în lume.

„Toate regiunile au înregistrat un declin”, a subliniat Yana Gorokhovskaia, co-redactoare a raportului. „Deteriorarea este destul de generalizată”, a adăugat ea.

Raportul evidenţiază eforturile liderilor aflaţi la putere în Cambodgia, Turcia şi Zimbabwe, precum şi – fără succes – în Guatemala şi Polonia, de „a controla concurenţa electorală, a-i jena pe adversarii lor politici sau a-i împiedica să acceadă la putere”.

Ecuadorul a fost declasat din cauza perturbării alegerilor de către grupuri criminale violente, în special prin asasinarea candidatului prezidenţial anticorupţie Fernando Villavicencio după un discurs de campanie.

Thailanda şi-a văzut statutul îmbunătăţit datorită unor alegeri competitive, chiar dacă forţele puterii l-au împiedicat pe tânărul progresist Pita Limjaroenrat, a cărui formaţiune progresistă Move Forward a câştigat cel mai mare număr de mandate, să devină prim-ministru.

„Nu este vorba, aş spune, de o victorie totală a democraţiei, a libertăţii şi a Thailandei”, a declarat Gorokhovskaia.

Cel mai mare progres pe scara de 100 de puncte a Freedom House a fost înregistrat de Fiji, care a avansat şapte puncte procentuale.

Insulele Fiji, clasate drept „parţial libere”, au organizat alegeri sub tensiune în decembrie 2022, în timpul cărora alegătorii l-au înlăturat pe Frank Bainimarama, care conducea arhipelagul din Pacific după lovitura de stat din 2006.

După acest scrutin, Fiji au realizat progrese importante, în special reducând cenzura şi modificând legile cu privire la înscrierea pe listele electorale, pentru a îmbunătăţi participarea femeilor, a mai spus Gorokhovskaia.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...